Van Overtveldt koppelt voorwaarde aan ‘latere’ beursgang Belfius
Foto: BELGA

Een beursgang van Belfius voor de zomer is ‘helaas niet meer haalbaar’, zegt nu ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Hij twijfelt er zelfs aan of het na de zomer al kan.

Het is al een tijdje stil rond de gedeeltelijke beursgang van Belfius. De oorspronkelijke timing was nochtans ‘voor de zomer’. Maar ‘de vooropgestelde timing is helaas niet meer haalbaar’, zegt Van Overtveldt in reactie op een vraag van partijgenoot en Kamerlid Johan Klaps (N-VA) in de kamercommissie Financiën.

Na de zomer?

‘Dat wil niet zeggen dat de beursgang niet meer haalbaar is op een later tijdstip’, houdt Van Overtveldt de deur open. Maar of dat nog dit jaar zal zijn, is volgens hem niet zeker. ‘Het zal ook afhangen van de marktomstandigheden of wij na de zomer kunnen overgaan tot een gedeeltelijke beursgang.’ 

Door de toenemende onrust op de beurzen over de eurosceptische regeringscoalitie in Italië staan de bankaandelen onder toenemende druk, wat zou kunnen wegen op de opbrengst van een eventuele beursgang van Belfius voor de overheid.

Arco-coöperanten

Even afwachten zou in dat soort marktomstandigheden voor de regering een verdedigbare keuze kunnen zijn. Van Overtveldt lijkt er alvast weinig graten in te zien: ‘Het resterende aandelenkapitaal zal door de staat beheerd worden zoals dit altijd beheerd werd. Dat zal optimaal gebeuren en onder diverse vormen, zowel qua kapitaalwaarde als qua dividendwaarde.’ 

Over mogelijke politieke obstakels zweeg de minister van Financiën in alle talen. Het Belfius-dossier ligt binnen de regering politiek al maandenlang moeilijk. Regeringspartij CD&V blijft zich verzetten tegen een beursgang van Belfius als er geen oplossing voor de Arco-coöperanten komt, wat was afgesproken in het regeerakkoord van 2015.

Groen licht van Europa

De 800.000 coöperanten van Arco, de toenmalige financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging, zagen hun investering in rook opgaan ten tijde van de ondergang van Dexia in 2011. De regering-Leterme probeerde dat te verhinderen met een waarborgregeling, maar die bleef juridisch niet overeind.

De huidige regering-Michel kondigde eerder aan een oplossing te willen zoeken voor de coöperanten. Het probleem is dat die oplossing vooraf groen licht moet krijgen van Europa, omdat er een risico op verboden staatssteun bestaat.