Van Overtveldt wil Facebook en Google splitsen
Foto: AFP

De Belgische minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, pleit ervoor de Amerikaanse techreuzen Facebook en Google te splitsen.

Johan Van Overtveldt (N-VA), die als minister van Financiën in het Ecofin-overleg zit, heeft een boodschap voor zijn collega’s. Binnen Ecofin wordt er momenteel gedebateerd over een ontwerp voor een digitale transactietaks om de grote Amerikaanse techgroepen ook in Europa belasting te laten betalen.

‘Ik ben daar niet tegen, maar het is niet het echte debat’, zegt Van Overtveldt. Hij suggereert meteen waar Europa wél naar zou moeten kijken: de splitsing van Facebook en Google.

Volgens hem zijn het echte monopolisten geworden die een derde van de digitale advertentiemarkt in de wereld in handen hebben en op heel veel cash zitten. ‘Zodat elke concurrentie kansloos is’, zegt de minister in De Morgen.

Alhoewel de digitale economie het in theorie veel gemakkelijker maakt om een bedrijfje op te richten en zijn diensten wereldwijd te vermarkten, is er toch sprake van een ‘winner takes it all-fenomeen’.

De sterkste spelers binden de consumenten aan zich en worden zo dominanter. Als er een nieuw creatief bedrijfje ontstaat, hebben de groten bijna ongelimiteerde vuurkracht om dat bedrijfje over te nemen. Willen de stichters niet verkopen, dan kan de dominante speler gewoon hun innovaties kopiëren. Facebook, bijvoorbeeld, is een bekend voorbeeld van dergelijke strategie. Het nam Whatsapp over en bond de strijd aan met Snapchat, dat niet wilde verkopen.

Zegt Van Overtveldt: ‘Zodra ergens een interessante start-up te koop komt, graaien de techreuzen die weg voor de neus van minder grote technologiebedrijven. Ik ben een vrijemarkteconoom pur sang, maar dit heeft niets meer met de vrije markt te maken. Ik roep mijn collega’s binnen de Ecofin op het debat te verleggen naar een opsplitsing van de techreuzen.’

De vraag is of Van Overtveldt en bij uitbreiding de Europese ministers van Financiën daar veel over te zeggen hebben. De Europese Commissie pakte vanuit mededinging destijds wel Microsoft aan. Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager naam Google en Apple al op de korrel. Maar een splitsing is nog iets anders.