Peeters positief over verblijfsvergunning voor ouders Mawda
Foto: Luc Daelemans

Kris Peeters (CD&V) pleit er voor de ouders van de doodgeschoten peuter Mawda (2) een jaar lang een verblijfsvergunning te geven. Dat bevestigt de vicepremier aan de redactie van De Standaard.

Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA), kondigde zondag in De Zevende Dag aan dat de ouders van Mawda een aanvraag hebben ingediend om te worden geregulariseerd, zodat ze om humanitaire redenen permanent in ons land kunnen verblijven.

Terwijl Francken zelf zei dat ‘een moeilijk besluit’ te vinden, pleit vicepremier Peeters er echter meteen voor om de ouders inderdaad een verblijfsvergunning te geven, om te beginnen voor een jaar. Tijdens dat jaar kan het gerechtelijk onderzoek naar de dood van Mawda afgerond worden, waarna een beslissing kan worden genomen over een al dan niet permanente verblijfsvergunning.

Hoewel Francken de bevoegdheid heeft in zijn eentje over regularisatieaanvragen te beslissen, is er al bepaald dat de aanvraag van de ouders regeringsbreed zal worden besproken. Wanneer dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

Geen uitwijzing

Intussen is ook al besloten dat de ouders niet zullen worden uitgewezen zolang het gerechtelijk onderzoek in ons land loopt. Volgens de spelregels zouden ze naar Duitsland moeten worden gebracht, omdat ze daar indertijd hun eerste asielaanvraag in Europa hebben ingediend.

De tweejarige Mawda kwam om het leven toen ze door een politiekogel werd geraakt. Ze bevond zich toen samen met haar ouders en verschillende andere migranten in een bestelwagen. Het tragische incident vond plaats na een kilometerslange achtervolging door de politie. De exacte omstandigheden worden nog onderzocht. N-VA-voorzitter Bart De Wever zei na de dood van het meisje dat de ouderlijke verantwoordelijkheid ook in beeld gebracht moet worden. Er kwam veel kritiek op die uitspraak, maar De Wever blijft bij zijn standpunt.