CD&V heeft op haar Gezinsdag zeven voorstellen gelanceerd die de omgeving van scholen en kinderopvang veiliger moeten maken. ‘Cowboys horen niet thuis aan de schoolpoort.’

Voor CD&V is het duidelijk: verkeersveiligheid wordt een belangrijk thema in de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar en de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

‘Onze 137 burgemeesters, van de grootste steden tot de kleinste gemeente, zullen van het fietsbeleid een absolute prioriteit maken’, beloofde CD&V-voorzitter Wouter Beke op de Gezinsdag in Bobbejaanland aan zo’n 10.000 leden.

De partij schuift zeven maatregelen naar voren die de omgeving van scholen en kinderopvang veiliger moeten maken voor fietsers en voetgangers.

Beke noemt het ‘niet normaal’ dat vandaag liefst negen keer meer geld ‘in de auto wordt gepompt dan in de fiets’. Daarom wil de partij dat de Vlaamse regering in de toekomst elk jaar 200 miljoen euro per jaar inzet voor de aanleg van fietspaden. Dat zou een verdubbeling zijn tegenover het huidige budget.

Ook zou zwaar vrachtverkeer in de buurt van scholen en kinderopvang moeten verboden worden op het moment dat ouders hun kinderen ophalen of afzetten. De partij wil dat gebruik wordt gemaakt van camera’s om daarop controle uit te oefenen.

Ook moet er meer controle komen op de zone 30 aan de schoolpoorten. ‘Cowboys horen thuis in Bobbejaanland, niet aan de schoolpoort’, aldus Beke. Hij brak ook een lans voor het conflictvrij maken van alle kruispunten, in de eerste plaats die aan scholen en crèches. Er moeten ook meer schoolstraten komen. ‘Bedoeling is om de verkeerschaos in de schoolomgeving bij het begin en het einde van een schooldag te beperken’, stelt de partij in een persbericht. ‘Op die momenten wordt de straat afgesloten voor auto’s.’

Ouders moeten voor CD&V bovendien meer de kans krijgen te schuiven met hun werktijden, zodat ze meer ruimte hebben om kinderen met de fiets naar school te brengen. En net als in Brussel wil CD&V dat EHBO in Vlaanderen deel gaat uitmaken van de rijopleiding.