‘Nog liever snijd ik me de polsen over.’ Ten tijde van Spectre liet ­Daniel Craig in interviews verstaan dat hij schoon genoeg had van 007. De geruchtenmolen gokte op Idris Elba, Tom Hiddleston en Matthias Schoenaerts als zijn opvolger. Twee jaar later blijkt nu dat Craig zich nog een vijfde keer in het pak van de spion zal hijsen.

Wie zich wel aan zijn woord houdt, is regisseur Sam Mendes, die na twee Bondfilms de fakkel doorgeeft aan Danny Boyle. De regisseur van Slumdog millionaire liet eerder al weten dat hij aan een scenario werkte met John Hodge, zijn schrijfmaatje sinds Boyles ­debuut Shallow grave en later ook voor Trainspotting en The beach. Hun script kon producer Barbara Broccoli overtuigen. Boyle liet ­weten dat hij voor een modernisering van Bond gaat, mogelijk onder invloed van #MeToo.

Op dit moment neemt Boyle een komedie op die door Richard Curtis werd geschreven, scenarist van romantische komedies als Four weddings and a funeral en Notting Hill. In december draait hij de 25ste Bondfilm in de beroemde Engelse Pinewood Studios, voor een première in oktober volgend jaar. Buiten de VS zal de film voor het eerst verdeeld worden door Universal – vroeger was dat Sony.

Ben Whishaw keert terug als gadgetexpert Q en Naomie Harris als Moneypenny, maar het opmerkelijkst is dus Craigs terugkeer. Twee jaar geleden zei hij: ‘Als ik nog een Bondfilm draai, zal het alleen voor het geld zijn.’ Naar verluidt krijgt hij 150 miljoen dollar om nog twee Bondfilms te draaien.