Tientallen Palestijnen gewond bij nieuwe protesten aan grens met Israël
Foto: AFP

Bij nieuwe protesten op de grens met Israël en de Gazastrook zijn vrijdag tientallen Palestijnen gewond geraakt nadat Israëlische soldaten het vuur openden.

Er daagden vrijdag opnieuw duizenden demonstranten op aan het grenshek dat Israël en de Gazastrook scheidt. De Gazanen demonstreren tegen de verjaging van honderdduizenden Palestijnen in de nasleep van de oprichting van de Israëlische staat in 1948, en eisen het recht op terugkeer voor de Palestijnse vluchtelingen.

Het gros van de demonstranten bleef op veilige afstand van het grenshek, maar enkele tientallen jongeren naderden de grens tot zo’n driehonderd meter en staken er autobanden in brand. Ten oosten van Gaza Stad wandelden enkelingen helemaal tot aan het grenshek, dat ze probeerden te beschadigen.

Israëlische soldaten openden daarop het vuur en schoten ook traangas af. Er werden ook brandende vliegers neergeschoten die vanuit Palestijnse zijde waren opgelaten.

109 gewonden

Het Palestijnse ministerie van Gezondheid meldt dat daarbij minstens 109 gewonden vielen, waarvan minstens tien door kogelwonden.

Sinds de demonstraties begonnen, vielen er al 113 slachtoffers. De bloedigste dag was 14 mei, toen er 60 doden vielen. Israël houdt vol dat Hamas verantwoordelijk is voor die slachtoffers, omdat de radicale beweging de protesten zou blijven aanwakkeren.