Braziliaan die FIFA-schandaal aan het licht bracht, overleden op 74-jarige leeftijd
Foto: Reuters

De Braziliaan José Hawilla, die in het kader van het corruptieschandaal bij de Wereldvoetbalbond FIFA tot een gevangenisstraf in de Verenigde Staten werd veroordeeld, is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat maakte het Sirio Libanés-ziekenhuis van de Braziliaanse stad Sao Paulo vrijdag in een persbericht bekend. Volgens het ziekenhuis is Hawilla bezweken aan een gebrekkige ademhaling. Hij leed aan verscheidene longaandoeningen.

José Hawilla, die het sportmarketing-bedrijf Traffic Group oprichtte, verklaarde zich in december van 2014 schuldig aan afpersing, fiscale fraude, witwassen en belemmering van het gerecht. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf in de Verenigde Staten. Vier maanden geleden mocht hij omwille van zijn gezondheidstoestand terugkeren naar Brazilië.

Dankzij zijn medewerking aan het door het Amerikaanse gerecht geleide onderzoek konden enkele FIFA-bonzen worden gearresteerd. Zo konden onder meer de voormalige voorzitters van de Braziliaanse en de Zuid-Afrikaanse voetbalbonden worden geklist.

(belga)