Nederlandse nabestaanden MH17 dienen klacht in tegen Rusland
Foto: EPA-EFE

Zeker honderd Nederlandse nabestaanden van slachtoffers van de aanslag op vlucht MH17 hebben zich aangemeld bij een Amerikaanse advocaat die namens hen een schadeclaim zal indienen tegen Rusland bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Dat zei de advocaat in kwestie, Jerry Skinner, vrijdagavond in de Nederlandse actualiteitenrubriek EenVandaag. Skinner wil de klacht uiterlijk op 13 juni ingediend hebben.

De advocaat legde in 2016 bij het Europese Hof al een claim neer van in totaal 330 miljoen dollar namens 33 familieleden van slachtoffers uit Maleisië, Nieuw-Zeeland en Australië. Die zaak loopt nog, aldus EenVandaag. Volgens het programma sluiten nu familieleden van zeker honderd Nederlandse slachtoffers zich bij die claim aan.

Lockerbie

Skinner wil per nabestaande een schadebedrag claimen dat in de miljoenen loopt.

De Amerikaan is een bekende luchtvaartjurist. Hij maakte faam als advocaat van nabestaanden van de fatale aanslag op het toestel van Pan Am dat in 1988 na een bomaanslag neerstortte bij het Schotse Lockerbie.

Amerikaanse steun

De Verenigde Staten steunen intussen het besluit van de Nederlandse en Australische regeringen om Rusland aansprakelijk te stellen voor de MH17-ramp. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond, dat het Kremlin eerder al opriep te ‘stoppen met liegen’ en opheldering te geven over de rol die het speelde bij het neerhalen van het passagierstoestel.

De VS zeggen ‘alle vertrouwen te hebben’ in de bevindingen van het Joint Investigation Team, dat het multinationale onderzoek naar de aanslag voert. Dat team acht bewezen dat de raket die het vliegtuig trof, afkomstig was van een Russische raketinstallatie. Het State Department riep Moskou op de ‘desinformatiecampagne’ te staken en ‘openheid te geven over zijn betrokkenheid bij de ramp’.