Duitsers woedend om Belgische potvis
Foto: Reuters

Een actie van een Belgisch kunstenaarscollectief heeft vrijdag behoorlijk wat deining veroorzaakt in Duitsland.

Het kunstenaarscollectief ‘Captain Boomer’ plaatste een zeventien meter lange plastic potvis op een strand in Zingst, aan de Duitse Oostzeekust. Ze lieten ook ‘wetenschappers’ in speciale werkkledij uitrukken, die waren het dier zogezegd aan het onderzoeken. In werkelijkheid waren dat acteurs.

De kunstenaars hadden hun actie echter niet aangekondigd, waardoor de autoriteiten van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren en de plaatselijke politie in eerste instantie dachten dat ze met een echte potvis te maken hadden.

Het gemeentebestuur van Zingst verspreidde vrijdagochtend zelfs een heuse persmededeling over de gestrande potvis. Pas later op de dag werd het hen duidelijk dat de dode potvis van plastic was, en zijn bestaan te danken heeft aan het kunstcollectief.

Volgens de burgemeester van Zingst, Andreas Kuhn, vond de actie plaats in het kader van ‘Horizonte’, een fotofestival.

De plastic potvis moet een aanklacht tegen de vervuiling van de zee voorstellen en blijft in principe nog tot 3 juni op het strand liggen. Maar de organisatoren van het festival hangt nu een politieonderzoek en een boete boven het hoofd.