Geen rechtstreekse trein tussen Leuven en luchthaven tot maandag 4 juni door stormweer
Foto: Photo News

Tot maandagmorgen 4 juni zal er geen rechtstreekse treinverbinding zijn tussen Leuven en Brussels Airport. Dat laat spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel vrijdagmiddag weten.

Door hevige regenval donderdagavond kwamen er water en modder op de sporen terecht. Infrabel heeft de schade opgemeten, en die blijkt ‘gigantisch’, aldus woordvoerder Frédéric Petit.

Over een afstand van 600 meter op het ene spoor en over een afstand van 400 meter op het andere spoor staat de Infrabel-medewerkers een heel karwei te wachten. Eerst moet alle modder verwijderd worden. Daarna dienen de sporen, dwarsliggers, ballasten en kabelsleuven te worden uitgebroken, om die te reinigen. ‘Pas dan kunnen we alles terugplaatsen, daarna moeten we nog de nodige tests en controles uitvoeren’, zegt Petit.

Complexe klus

De ploegen van Infrabel zullen dag en nacht werken. Wat de klus extra complex maakt, is dat het om een moeilijk bereikbare zone gaat, in de buurt van Nossegem. Dat bemoeilijkt de aan- en afvoer van materiaal. Bij de werken moeten er ook kranen ingezet worden.

‘Daardoor zullen we een tiental dagen bezig zijn. We denken dat het tot maandagochtend 4 juni zal duren vooraleer de rechtstreekse treinverbinding opnieuw beschikbaar zal zijn’, aldus de woordvoerder van Infrabel.

Twee opties voor reizigers

Reizigers die vanuit Leuven naar de luchthaven moeten, hebben tot dan twee opties. Ze kunnen overstappen in stopplaats Zaventem om vervolgens Brussels Airport te bereiken, of ze nemen de trein tot Brussel-Noord om vandaar met de trein naar de luchthaven te reizen.

Op het hoofdspoor tussen Leuven en Brussel zijn er geen problemen, en ook tussen Brussel en Brussel Nationaal kunnen reizigers normaal sporen.