De procureur-generaal van New York maakte in februari bekend dat hij Weinstein vervolgt na aantijgingen van seksueel wangedrag. De voormalige Hollywoodproducent heeft zichzelf nu aangegeven bij de autoriteiten in New York. Hij werd geboeid naar de rechtbank overgebracht.

Weinstein (66) kwam om 7.25 uur lokale tijd aan bij het politiegebouw. Hij werd van zijn vrijheid beroofd, zijn vingerafdrukken werden geregistreerd en er werden foto's van hem gemaakt. Na de registratieprocedure werd Weinstein voorgeleid aan rechter Kevind McGrath. Weinstein wordt formeel beschuldigd van verkrachting en van 'criminele seks'. Hij zou één vrouw verkracht hebben en een andere gedwongen tot orale seks. Hij wordt niet alleen vervolgd in New York, ook in Los Angeles en Londen lopen er nog gerechtelijke onderzoeken tegen Weinstein. 

Weinstein wordt mogelijk vrijgelaten voor een borgsom van één miljoen doller en onder bepaalde voorwaarden. Dat kan een enkelband zijn. 

Bekende actrices

In oktober 2017 waren Rose McGowan en Ashley Judd de eersten om hem aan te klagen, later volgenden nog vele bekende actrices, waaronder Uma Thurman, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Lena Headey en Salma Hayek. In totaal hebben meer dan 70 vrouwen Weinstein van grensoverschrijdend gedrag, onder meer verkrachting, beschuldigd. 

Lucia Evans is een marketingconsulant die het wou maken als actrice. Ze vertelde aan de New York Times dat Weinstein haar seksueel had aangerand in zijn kantoor in 2004. De dag na de publicatie van het artikel verzocht de politie Evans een klacht in te dienen, omdat ze een 'geloofwaardige getuige is met bewijsmateriaal'. Evans heeft uiteindelijk wel degelijk een klacht ingediend tegen Weinstein.

‘Een onderzoek van vier maanden heeft nieuwe en schandelijke voorbeelden van seksueel wangedrag blootgelegd’, liet de procureur-generaal in februari weten. Naast Weinstein zelf worden ook zijn bedrijf en zijn broer vervolgd. Het openbaar ministerie van New York bouwde een dossier op tegen de producer dat ‘nieuwe en uitgebreide beschuldigingen’ van ‘gewelddadige en uitbuitende mishandeling van zijn personeel’ bevat.

Tot nu toe heeft Weinstein altijd volgehouden dat elk seksueel contact met wederzijdse instemming was. Zijn advocaat weigert elke commentaar. 

#MeToo

Door de getuigenissen van de actrices ontstond in oktober 2017 de #MeToo-beweging, waardoor heel wat vrouwen uit verschillende sectoren naar buiten kwamen met hun verhaal over grensoverschrijdend gedrag.