De regering van de Spaanse premier Rajoy hangt aan een zijden draadje
Premier Rajoy staat voor zeer moeilijke uren Foto: EPA-EFE

De PSOE, die 84 van de 350 in de kamer heeft, heeft een motie van afkeuring, zeg maar een motie van wantrouwen, ingediend tegen de regering Rajoy. De socialistische partij moet op zoek gaan naar partners. Alleen met de steun van Podemos komt ze er niet.

De motie van afkeuring die de PSOE heeft ingediend, kan zeker rekenen op de steun van de linkse partij Podemos. Samen beschikken ze over 151 zetels, terwijl ze er 176 moeten hebben om de regering de wacht aan te zeggen.

De centrumrechtse partij Ciudadanos -die 32 zetels heeft- eist dat premier Rajoy zo spoedig mogelijk algemene verkiezingen uitschrijft. De partij is niet van plan om de motie van de PSOE te steunen, omdat de socialistische partijleider niet meedeelt of en wanneer hij vervroegde verkiezingen zal uitschrijven.

Volgens de Spaanse wetgeving is het niet nodig dat er vervroegde verkiezingen komen. In principe kan een andere coalitie, namelijk degene die de motie van afkeuring heeft ingediend, een nieuwe regering vormen om de legislatuur uit de doen.

Ciudadanos, die op kop loopt in de peilingen, wil wél vervroegde verkiezingen. De partij overweegt om maandag een alternatieve motie van afkeuring in te dienen die expliciet vervroegde verkiezingen eist.

De PSOE moet op zoek gaan naar andere partners die haar motie kunnen steunen. Die kan ze alleen maar vinden in het kamp van de regionale partijen.

De aanleiding voor de politieke onzekerheid is de gerechterlijke uitspraak gisteren in de Gürtelzaak. In die grote corruptiezaak die geld in de zwarte kas van de Partido Popular bracht, hebben de rechters van de Audiencia Nacional niet alleen individuele personen veroordeeld, maar ook de partij zelf. De Partido Popular heeft, aldus de rechters, gebruikgemaakt van het geld dat via corruptie is verkregen.

De Partido Popular gaat in beroep tegen de uitspraak. Zij beweert dat ze niet op de hoogte was van wat op lokaal niveau gebeurde.

De beslissing van de Audiencia Nacional was voor vele partijen een brug te ver. Ciudados sprak gisteren van een ‘keerpunt’. De PSOE is vanmorgen in spoedberaad bijeengekomen.