Salmonella-uitbraak breidt uit: nu al 118 kinderen uit 37 scholen ziek
Een van de getroffen scholen. Foto: svg
Er zijn nu al 118 kinderen uit 37 scholen uit Oost- en West-Vlaanderen ziek geworden door een mogelijke salmonellavergiftiging, zo meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. De traiteur uit Harelbeke die de maaltijden aan al die scholen serveerde, is tijdelijk dicht.

Er is een grondig onderzoek aan de gang naar de oorzaak van de besmetting, maar op het resultaat is het voorlopig nog wachten.

‘In verschillende scholen in het zuiden van West-Vlaanderen en een school in Oost-Vlaanderen hebben kinderen een salmonella-infectie opgelopen’, meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid donderdag al. De eerste berichten spraken over 14 kinderen uit 2 West-Vlaamse scholen die waren opgenomen in een ziekenhuis in Tielt, maar intussen zijn die cijfers al fors gestegen.

Vrijdagmiddag wordt al over 118 kinderen uit 37 scholen uit West- en Oost-Vlaanderen gesproken. ‘Bij 37 van die kinderen is ook met zekerheid bevestigd dat het om salmonella gaat’, klinkt het. Er wordt aangenomen dat het aantal besmette kinderen nog oploopt, want de traiteur leverde in totaal aan 120 scholen.

'Het gaat om minstens 30 kleuterscholen en lagere scholen in Zuid-West-Vlaanderen en de aangrenzende regio’s', bevestigt woordvoerder Joris Moonens. 'We gaan ervan uit dat de kinderen vorige week donderdag of vrijdag besmet werden via de schoolmaaltijden.'

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) stelt alles in het werk om de exacte oorzaak zo snel mogelijk te achterhalen. Vermoedelijk gaat het om besmette lasagne, die door een traiteur uit Harelbeke aan alle scholen werd geleverd. Het FAVV heeft de traiteur uit voorzorg tijdelijk gesloten.

Tot 12.000 maaltijden per dag

Hervé Vervaeck, de eigenaar van het cateringbedrijf, heeft intussen ook al gereageerd. ‘We weten nog steeds niet waar de besmetting vandaan komt. Vrijdag komt een speciale firma het hele bedrijf ontsmetten, tot de bureaus toe.’ Bij de traiteur zijn 45 mensen aan de slag.

Het bedrijf uit Harelbeke biedt warme maaltijden, koude maaltijden en broodjes aan. Dagelijks levert het tussen 10.000 en 12.000 maaltijden aan scholen, OCMW’s en andere organisaties. ‘Het bedrijf bestaat sinds 1974, het is de eerste keer dat dit ons overkomt. De impact hiervan is enorm en we hopen dan ook dat dit zo snel mogelijk opgelost wordt’, aldus de eigenaar.

Het meldpunt van het Voedselagentschap staat steeds ter beschikking voor vragen van de ouders en van consumenten in het algemeen: 0800-13.550.