De Wever: 'Ouders zijn niet louter slachtoffer'
Bart De Wever Foto: Jan Van der Perre
De ouders van Mawda mogen voorlopig in het land blijven. Maar Bart De Wever vindt dat hun verantwoordelijkheid ‘wel in beeld moet komen’.

Excuses en beloftes klonken donderdag op de eerste plenaire vergadering van de Kamer na de dood van de Iraaks-Koerdische kleuter Mawda. ‘Het openbaar ministerie is zich ervan bewust dat het te snel informatie heeft verspreid. Als minister van Justitie bied ik dan ook mijn excuses aan’, aldus Koen Geens (CD&V).

Er was immers kritiek gekomen op het parket van Bergen. Dat had net na de dood van Mawda beweerd dat de politie geen schot had afgevuurd. Later bleek dat de kleuter, die samen met tientallen migranten in een busje op de vlucht was voor de politie, werd gedood door een kogel. Daarop moest het parket zijn communicatie in allerijl bijstellen. 

Autopsie

‘Het was nooit de bedoeling informatie achter te houden’, bezwoer Geens. ‘Het bewijs daarvan is dat het parket zelf een autopsie heeft gevraagd en een onderzoeksrechter heeft gevorderd’, aldus de CD&V-minister.

Eerder deze week had premier Charles Michel (MR) zich ook al kritisch uitgelaten over de ‘zeer snelle maar verkeerde’ communicatie van het openbaar ministerie. ‘Zeker in deze omstandigheden is correcte communicatie van cruciaal belang voor de sereniteit.’

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) van zijn kant liet verstaan dat de ouders voorlopig in het land mogen blijven. Mawda’s familieleden en de andere inzittenden van de onderschepte wagen kregen na hun ondervraging het bevel om het grondgebied te verlaten. ‘Om het juridische onderzoek in de beste omstandigheden te laten verlopen, gaan we geen actieve verwijdering nastreven’, aldus Francken. Maar op een regularisatie, die wordt gevraagd door de PS en het CDH, hoeven ze voorlopig niet te rekenen, luidt het. ‘De ouders hebben geen enkele aanvraag ingediend’, zegt hij.

Voorgeschiedenis

Welingelichte bronnen verklaarden gisteren nog dat de familie van Mawda de voorbije twee weken twee keer opgepakt werd. Ze werden eerst aangetroffen in een vrachtwagen in Turnhout. Toen ze gevat werden, kregen ze een eerste bevel om het land te verlaten. Een paar dagen nadien zouden ze een tweede keer onderschept zijn, in Veurne dit keer. Toen had het gezin zich verscholen in een koelwagen.

Bij die twee incidenten kreeg de familie telkens een bevel om het grondgebied binnen de vijf dagen te verlaten. Ze trokken eerst terug naar het vluchtelingenkamp in het Franse Duinkerke en probeerden dan nog een keer om via ons land in Engeland te raken, met de gekende noodlottige gevolgen.

‘Het is erg wat die mensen overkomen is', reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever. ‘Maar die ouders zijn hier niet alleen slachtoffer. Er is een voorgeschiedenis. Ze zijn ook in Duitsland en Engeland al uitgewezen. En hier zijn ze uit een koelwagen gehaald. Hoe tragisch de dood van dat kind ook is, je moet ook de verantwoordelijkheid van die ouders in beeld durven te brengen.’ Die uitspraak kon op heel wat kritiek rekenen. Partijkopstukken Theo Francken en Jan Jambon blijven evenwel achter hun voorzitter staan.