‘Weinstein geeft zich vrijdag aan bij autoriteiten in New York’
De beschuldigingen tegen Weinstein vormden de aanleiding voor de start van de #metoo-beweging. Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

De voormalige Hollywoodproducent Harvey Weinstein zal zich vrijdag aangeven bij de autoriteiten in New York. Dat meldt The New York Times op basis van twee bronnen bij het gerecht. Meer dan 70 vrouwen beschuldigen de man van grensoverschrijdend gedrag, onder meer verkrachting. Weinsteins advocaat weigerde donderdag nog elke commentaar.

In oktober vorig jaar kwamen de eerste beschuldigingen in de Amerikaanse media over de almachtige producent naar boven. Het onderzoek naar Weinstein loopt intussen al maanden.

In februari maakte de procureur-generaal van New York bekend dat hij Weinstein vervolgt. ‘Een onderzoek van vier maanden heeft nieuwe en schandelijke voorbeelden van seksueel wangedrag blootgelegd’, klonk het toen. Daarnaast worden ook Weinsteins bedrijf en broer vervolgd.

Het openbaar ministerie van New York bouwde een dossier op tegen de producer dat ‘nieuwe en uitgebreide beschuldigingen’ van ‘gewelddadige en uitbuitende mishandeling van zijn personeel’ bevat, klinkt het.

De beschuldigingen tegen Weinstein vormden de aanleiding voor de start van de #metoo-beweging.