De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op 12 juni afgelast. ‘Een triest moment in de geschiedenis’, volgens Trump. 'Extreem betreurenswaardig' en 'niet naar wens van de wereld', reageert de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye-gwan.

Trump noemde de annulering van de ontmoeting een grote tegenslag voor Noord-Korea. Hij zei dat het Amerikaanse leger klaar is, 'mocht Noord-Korea domme dingen doen'. Daarnaast blijven de strikte sancties gelden en zal de druk op het land maximaal opgevoerd blijven.

'Noord-en Zuid-Koreanen verdienen om in vrede samen te leven', verklaarde Trump tijdens een persconferentie. 'Ik hoop dat Kim Jong-un het juiste zal doen voor zijn land.' De Amerikaanse president sluit niet uit dat de ontmoeting op een later moment kan plaatsvinden.

Pyongyang wil 'op eender welk moment en op eender welke manier' in dialoog gaan met de VS, klinkt het vrijdagochtend in een mededeling van het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA.

'De plotselinge aankondiging van de annulering van de ontmoeting is voor ons onverwacht en we kunnen die enkel betreurenswaardig noemen', aldus Kim Kye-gwan. 'We herhalen aan de VS onze vastberadenheid om samen te zitten voor een persoonlijke ontmoeting, op eender welk moment en op eender welke manier, om het probleem op te lossen.'

Brief

Trump schreef donderdag een brief naar Kim Jong-un om uit te leggen waarom de ontmoeting niet zal plaatsvinden. Het Witte Huis heeft de brief donderdagmiddag publiek gemaakt. ‘Ik keek heel erg uit naar de ontmoeting’, zegt Trump in de brief. ‘Jammer genoeg, door de enorme boosheid en openlijke vijandigheid in uw meest recente statement, voel ik de reeds lang geplande ontmoeting als ongepast aan, op dit moment.’ De ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un zou op 12 juni plaatsvinden, in Singapore. 

'Onwetend en dom'

Het statement, waarover Trump het heeft in de brief, komt van de Noord-Koreaanse viceminister voor Buitenlandse Zaken Choe Son Hui. ‘We zullen niet op onze knieën vallen opdat de VS met ons zouden praten’, zo waarschuwde Choe Son Hui. ‘We zullen evenmin moeite doen om hen te overhalen als ze met ons niet willen samenzitten.’

Vooral de harden woorden van Choe Son Hui over vicepresident Mike Pence kwamen hard aan bij het Witte Huis, volgens de Amerikaanse zender CNN. Choe Son Hui beschuldigde Pence van 'onwetende en domme opmerkingen '. Pence had Kim Jong-un immers gewaarschuwd voor het 'Libië-model'. De Libische leider Kadhafi werd in 2011 na westerse bombardementen afgezet.

Trumps eis dat Noord-Korea volledig en eenzoudig zou 'denucleariseren' stootte op onbegrip bij Kim Jong-un. Al enkele weken leek het water tussen de twee staten almaar dieper te worden. Het Witte Huis bleef lange tijd hoopvol over de Singapore-top, maar de meest recente uitspraken heen-en-weer doen nu alle deuren toe. 

'Gemiste kans'

Voorlopig. Want Trump hoopt dat de ontmoeting ooit wel zou plaatsvinden, zo schrijft hij in de brief. 'Een gemiste kans, en een triest moment in de geschiedenis', aldus Trump. 'De wereld, en vooral Noord-Korea heeft een grote kans op vrede, vooruitgang en rijkdom gemist.' Lees hier de volledige brief.

Het zou de eerste keer geweest zijn dat de politieke leiders van de twee landen elkaar in de ogen keken.

Nucleaire site vernietigd

Net op donderdag had Noord-Korea Zuid-Koreaanse journalisten uitgenodigd om getuige te zijn van de vernietiging van de enige bekende site waar atoomproeven zijn gehouden. Het was een teken van goede wil voor de top op 12 juni, volgens Pyongyang. De site zou volledig ontmateld zijn. Het is niet duidelijk of de site effectief onbruikbaar is geworden door de explosies die plaatsvonden. Er waren geen internationale deskundigen uitgenodigd.