Reeds 64 schoolkinderen getroffen door salmonella: traiteur gesloten
Themabeeld Foto: Photo News
Een salmonella-infectie heeft in totaal 64 schoolkinderen uit 15 verschillende scholen getroffen. De omvang van de uitbraak is groter dan aanvankelijk gedacht. De bacterie zat mogelijk in een schoolmaaltijd, de traiteur moet tijdelijk sluiten.

‘We hebben woensdag melding gekregen van salmonella-infecties bij kinderen in scholen in Pittem en Meulebeke’, legt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid uit. ‘Maar intussen weten we dat ook in andere scholen in de ruimere regio kinderen ziek geworden zijn. We zijn samen met de CLB’s gestart met het contacteren van alle scholen om in kaart te brengen waar de besmetting zich heeft voorgedaan en hoeveel kinderen er ziek geworden zijn.’

Er zijn sterke aanwijzingen dat de kinderen ziek werden door het eten op school. De traiteur die de maaltijden voorziet wordt tijdelijk gesloten.

Eerder zijn dertig kinderen van de Vrije Basisschool in Pittem besmet geraakt en 14 kinderen van de Sint-Amandusschool in Meulebeke. Van die 44 kinderen kwamen 14 kinderen tussen de 4 en 11 jaar oud in het ziekenhuis terecht. Ondertussen is het getal opgelopen tot 64 kinderen.

Symptomen

De kinderen vertonen allemaal de gebruikelijke symptomen van salmonellavergiftiging: hoofdpijn, braken, dehydratatie. 'We vermoeden dat de kinderen ziek werden na het eten van besmet voedsel', aldus dokter Antonio Gazziano van het Sint Andriesziekenhuis.

Een moeder getuigde op de radio dat lasagne de oorzaak van de salmonellavergiftiging is, maar dat is nog niet bevestigd. Het Federaal Voedselagentschap is meteen ingeschakeld, en is langsgeweest bij de traiteur die maaltijden levert aan twee scholen. De controle van de monsters is nog aan de gang.

De directie van de scholen in Meulebeke en Pittem hebben samen met het CLB al een brief verspreid aan de ouders van de kinderen.

De brief:

Beste ouders,

Op de school van uw dochter/zoon werden de laatste dagen opvallend veel leerlingen gemeld met gastro-enteritis (zogenoemde ‘buikgriep’). Veel voorkomende klachten zijn misselijkheid, braken en diarree. Koorts kan soms aanwezig zijn. In bepaalde gevallen kan buikgriep ernstige gevolgen hebben (bv. uitdrogingsverschijnselen). We kregen vanavond de melding dat een aantal kinderen besmet zijn met salmonella.

Indien uw kind ernstige of aanhoudende klachten van buikgriep vertoont, raden we aan uw huisarts of kinderarts te raadplegen. Bij kinderen wordt afgeraden om, zonder advies van een arts, diarree te behandelen met medicatie die de darmbewegingen stillegt (loperamide bv. Imodium®).

Bij gezonde kinderen wordt bij een salmonella infectie geen antibioticum opgestart. Bij kinderen met een medische voorgeschiedenis is dit soms wel noodzakelijk. Raadpleeg in dit geval zeker uw arts.

Een kind met buikgriep mag pas naar school komen zodra hij of zij voldoende hersteld is.

Om de overdracht van besmettelijke ziekten te voorkomen is het altijd belangrijk om vaak de handen te wassen, zeker na toiletbezoek, na het verversen van luiers en vóór elke maaltijd. Bij het bereiden van een maaltijd is het heel belangrijk om etenswaren voldoende te verhitten, rauwe en verhitte producten gescheiden te houden en proper te werken. Voedsel moet ook steeds op een veilige temperatuur bewaard worden:

- Laat bereide gerechten niet langer dan 2 uur op kamertemperatuur

- Plaats bereide en bederfbare etenswaren snel in de koelkast

- Warme gerechten moeten op een temperatuur boven 65°C gehouden worden

- Bewaar bereide gerechten niet langer dan 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.

- Ontdooi etenswaren in de koelkast, niet op kamertemperatuur.

Het CLB houdt geregeld overleg met de dienst Infectieziektebestrijding van de Vlaamse overheid. Wij houden u zeker op de hoogte van eventuele nieuwe ontwikkelingen of maatregelen.

Voor verdere vragen kan u steeds terecht bij het CLB op het nummer 051/426642 van 8u tot 12u en van 13u tot 17u.

Bij vragen kan u steeds terecht bij het meldpunt van het Voedselagentschap voor elke vraag of probleem inzake voedselveiligheid: 0800/13 550