Frans modehuis Carven zit in slechte papieren
Na het vertrek van Guillaume Henry duikelden de verkoopcijfers van Carven naar beneden Foto: AFP

Het Franse modehuis Carven zoekt bescherming tegen zijn schuldeisers, zo verklaarde een woordvoerder van het bedrijf dat honderd mensen tewerkstelt. Er wordt nu op zoek gegaan naar een overnemer voor het noodlijdende bedrijf.

De toekomst ziet er niet bepaald rooskleurig uit voor het Franse modehuis Carven, in 1945 opgericht door Carmen de Tommaso. Het modehuis staat achter met zijn betalingen en zoekt nu bescherming tegen zijn schuldeisers.

Carven werd in de jaren vijftig groot dankzij Franse sterren als Edith Piaf en tekende in de jaren zeventig de uniformen voor de stewardessen van Air France en in 1976 de outfits voor het Franse team op de Olympische Spelen in Montreal. In de jaren tachtig vond Carven zijn plaats niet meer in de modewereld en in 1993 ging Madame Carven op pensioen.

In 2009, op de honderdste verjaardag van Madame Carven (zij overleed pas in 2015) werd het oude couturehuis opnieuw gelanceerd met de jonge Guillaume Henry als smaakmaker, een ontwerper die eerder zijn strepen verdiende bij Paule Ka en Givenchy.

Hij zette het modehuis terug op de kaart, maar na zijn overstap in 2014 naar Nina Ricci duikelden de verkoopcijfers naar beneden. Vorig jaar rijfde het modehuis twintig miljoen euro binnen, nog maar de helft van wat er in 2014 werd binnengebracht.