NFL-spelers mogen niet knielen bij Amerikaans volkslied
Enkele spelers van de Washington Redskins knielen bij het volkslied Foto: Photo News

American footballers die weigeren te gaan staan bij het Amerikaanse volkslied, komen daar voortaan niet meer mee weg. De betreffende clubs van die spelers riskeren dan een geldboete.

Topbestuurder Roger Goodell van de National Football League (NFL) maakte woensdag de nieuwe maatregel bekend. Het is niet duidelijk hoe hoog die boete kan oplopen. Spelers die niet willen rechtstaan bij het volkslied mogen evenwel in de kleedkamer blijven tot de match begint, staat in de mededeling van Goodell.

Afgelopen seizoen kwam het geregeld voor dat sporters uit de NFL, maar ook uit de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA, knielden als voor aanvang van een wedstrijd het Amerikaanse volkslied klonk. Daarmee protesteerden zij tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen.

Donald Trump vindt dat respectloos. De Amerikaanse president noemde de American footballers die knielden in een tweet zelfs ‘hoerenzonen’ en riep Amerikanen op niet meer naar de wedstrijden te gaan van de NFL. Vicepresident Mike Pence verliet om die reden in oktober ook vroegtijdig een match tussen de Indianapolis Colts en de San Francisco 49ers.