Rechter beslist: Trump mag niemand blokkeren op Twitter
Foto: BELGAIMAGE

De Amerikaanse president Donald Trump mag niemand ervan weerhouden hem op Twitter te volgen. Dat heeft een rechter in New York beslist.

Trump en zijn socialemediateam, dat wordt geleid door Dan Scavino, blokkeren regelmatig volgers die een afwijkende politieke mening hebben, en dat is volgens rechter Naomi Reice Buchwald een schending van het eerste amendement van de grondwet over de vrije meningsuiting.

Een overheidsfunctionaris mag niemand blokkeren vanwege zijn of haar politieke mening, aldus de rechter in haar oordeel. Dat die functionaris de president van de Verenigde Staten is, verandert daar niets aan.

Ook meent Buchwald dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om zich vrij te engageren in de interactieve publieke ruimte, waarin over acties van de regering wordt gesproken. En dat is het geval voor het account @realDonaldTrump, zo klinkt het.

Een instelling van de Columbia University in New York diende in juli 2017 een klacht in, samen met zeven personen die door Trump geblokkeerd werden. Onder hen Philip Cohen, professor in de sociologie aan de universiteit van Maryland, songwriter Holly Figueroa en politieagent Brandon Neely.

De president heeft 52,2 miljoen volgers op Twitter. Het is niet bekend hoeveel er daarvan echte mensen zijn, en hoeveel ‘social bots’. Het is ook niet geweten hoeveel accounts Trump al heeft geblokkeerd, maar volgens schattingen zouden het er een paar honderden zijn. Enkele bekende namen die de tweets van hun president niet te zijn krijgen, zijn auteurs Stephen King en Anne Rice, comédienne Rosie O’Donnell, model Chrissy Teigen en actrice Marina Sirtis.

In haar vonnis eist de rechter niet dat Trump de volgers in kwestie deblokkeert, maar stelt ze dat het aan de president zelf is om haar oordeel te interpreteren.