Conte mag een regering vormen
Foto: AFP

Giuseppe Conte, die maandag door de Vijfsterrenbeweging en Lega werd voorgedragen als premier, heeft van president Sergio Mattarella een mandaat gekregen om een regering te vormen.

Het was nog even spannend of president Mattarella zijn goedkeuring zou uitspreken over Conte. Zo zou hij geen fan geweest zijn van de aanstelling van een onervaren technocraat. Maar nu de president toch het licht op groen heeft gezet, kan het snel gaan.

Verwacht wordt dat Conte nog deze week een nieuwe regering vormt. Vooraleer die ploeg aan het werk kan, staan nog twee vertrouwensstemmingen in Kamer en Senaat gepland. Dat mag geen probleem vormen vermits Conte de steun geniet van de meerderheid.

In een eerste reactie op zijn aanduiding als regeringsleider stelde Conte 'dat hij zich bewust is van de noodzaak om de plaats van Italië in Europa en in de wereld te bevestigen'.

Conte zal dus een eurosceptische regering leiden, bestaande uit de anti-establishmentpartij M5S en de rechtspopulistische Lega. Beide partijen stelden vorige week vrijdag hun regeerakkoord voor, dat komaf maakt met de bezuinigingen en zich verzet zich tegen de 'dictaten' van de EU. Tegelijk beloven de kersverse regeringspartners een stevige strijd tegen de corruptie en een harde aanpak van de criminaliteit en de migratie.

Met Conte (53) kiezen de Vijfsterrenbeweging en Lega dus voor iemand zonder politieke ervaring. Conte doceert rechten aan de universiteiten van Firenze en Rome, waar de professor ook een eigen advocatenpraktijk heeft. Hij staat dicht bij de Vijfsterrenbeweging en nam al deel aan conferenties van M5S. In één van zijn weinige publieke optredens beloofde Conte al om de Italiaanse bureaucratie te vereenvoudigen. ‘We moeten drastisch snoeien in de vele nutteloze wetten.’