Renteverhoging moet Turkse muntcrisis stoppen
Foto: AFP

Beleggers vluchten massaal uit de Turkse lira. Om de duikvlucht van de Turkse munt te stoppen, verhoogt de centrale bank scherp de rente.

De Turkse centrale bank heeft vanavond voor de tweede keer in een maand tijd de rente spectaculair verhoogd met liefst 300 basispunten van 13,5 naar 16,5 procent. De koers van de lira daalt dit jaar snel en Erdogan kan economische turbulentie niet gebruiken voorafgaand aan de verkiezingen in juni. Door de rente te verhogen, hoopt de Turkse centrale bank de koersval te stoppen en de munt te stabiliseren.

Duikvlucht met 25 procent

De koersdaling van de lira, die vorige week begon, is sinds maandag versneld. Sinds het begin van het jaar heeft de Turkse munt ongeveer 25 procent van zijn waarde verloren ten opzichte van de euro.

De munt staat al weken onder druk vanwege de uitspraken van Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij heeft aangegeven meer macht te willen over het monetair beleid als hij de verkiezingen volgende maand wint. Daarmee jaagt hij beleggers op de kast die zich zorgen maken over de afkeer van Erdogan van hogere rentes.

‘Moeder van alle kwaad’

De Turkse president benadrukte recent immers meermaals dat de renteniveaus in zijn land laag horen te blijven. Die rentes zijn volgens Erdogan ‘de moeder van alle kwaad’. De daaropvolgende spectaculaire daling van de lira zou volgens hem te wijten zijn aan speculanten die het niet goed voor hebben met Turkije.

Centrale banken horen volgens economen onafhankelijk hun beslissingen te maken om te zorgen voor economische stabiliteit. Maar voor sommige regeringen is het te aanlokkelijk om de centrale bank te dwingen de economische groei aan te jagen door de rente laag te houden.

Inflatie van 10 procent

Het gevolg daarvan is vaak hoge inflatie. De inflatie in Turkije bedraagt nu al ruim 10 procent en dreigde door de uitspraken van Erdogan uit de hand te lopen. In een persbericht benadrukt de Turkse centrale bank dat het de inflatie strak in de hand wil houden.

Na een scherpe koersval eerder op de dag, reageert de lira voorlopig positief. Net na de aankondiging van de maatregel steeg de koers van de Turkse munt met 2,2 procent ten opzichte van de dollar.