Er bestaat geen twijfel over: Philip Roth was een briljant schrijver. In zijn omvangrijke oeuvre graaft hij klassiek maar doortastend naar de wortels van wat het is om Amerikaan en mens te zijn. Met deze vier boeken zit u gebeiteld.

I married a communist (1998)

Roth heeft het Newark van zijn naoorlogse jeugd prachtig verbeeld, en zijn portrettering van de communistenjacht in het Amerika van de jaren vijftig is een van de beste boeken in dat tijdsgewricht. Een radioster wordt door zijn communistische sympathieën ten gronde gericht in een tijd van gruwelijke paranoia.

Everyman (2006)

Hoe ga je om met aftakeling en de dood? In geen eerder boek zat Roth zo dicht op de ziel van zijn personages. Een oudere man ziet zijn einde naderen, en gaat op zoek naar een manier om daarmee te leven.

The plot against America (2004)

Roth draait de geschiedenis om: wat als de Verenigde Staten Charles A. Lindbergh tot president hadden verkozen en daarna tijdens de Tweede Wereldoorlog de kant van Hitler hadden gekozen. Maakt als uiterst ambitieuze roman en ontroerend portret van zijn ouders wellicht de kans om de geschiedenis in te gaan als de essentiële Roth, en zeker een van de meest fantasierijke.

Portnoy’s complaint (1969)

Een roman die uitlegt hoe je geweldig joods kan zijn en tegelijk altijd zin in seks kan hebben. Een uiterst grappige roman waarmee Roth vooral wilde duidelijk maken dat joden geen andere weg is gegeven dan gewoon mens zijn. Geen gemakkelijke boodschap voor het uitverkoren volk dat nog niet klaar was om de herinnering aan de Holocaust in de ogen te kijken.