‘Enkele buurtbewoners gijzelen hele stad’
Foto: Victoriano Moreno

Na een klacht van twee buurtbewoners heeft de Raad voor Vergunningsbetwisting de werken aan de ondergrondse parkeergarage op de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen stilgelegd. ‘Zeer betreurenswaardig’, reageert schepen Koen Kennis.

Twee buurtbewoners uit de Verviersstraat hebben dit weekend een schorsingsprocedure opgestart ‘bij uiterst dringende noodzakelijkheid’. Het gaat om een tijdelijke schorsing in afwachting van een uitspraak over die procedure donderdag, zo benadrukt de stad.

De buurtbewoners dienden eind 2017 al een beroep in tegen de bouwvergunning voor de parking, maar die uitspraak liet op zich wachten. ‘Het was eigenlijk nooit onze bedoeling om de werken te laten stilleggen’, zegt Roland Ceunis in de Gazet van Antwerpen. ‘Maar omdat we nooit gehoord zijn door het stadsbestuur, restte ons weinig anders dan een klacht in te dienen.’

Op het einde van hun straat komen de in- en uitgang van de ondergrondse parkeergarage. De twee buurtbewoners willen dat er op een andere plek een tweede in- en uitgang komt, opdat het verkeer beter gespreid wordt over de wijk.

‘Ongehoord’

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) betreurt de tijdelijke schorsing. ‘Het is ook zeer betreurenswaardig dat een project van deze omvang, met enorme maatschappelijke meerwaarde voor de buurt, de horeca rond het plein en de stad Antwerpen, door enkelen kan worden stilgelegd’, vindt hij. ‘Hierdoor zullen de werken ongetwijfeld langer duren.’

Ook zelfstandigenorganisatie Unizo Antwerpen Stad reageert misnoegd. ‘Na een lang en constructief participatietraject met de buurt en de lokale handelaars, hebben de buurtbewoners gekregen wat ze wilden: de Sinksenfoor is weg en er komt een ondergrondse parking’, zegt voorzitter Nico Volckeryck. ‘Het is dan ook ongehoord dat enkele buurtbewoners met dit kort geding een hele buurt en stad gijzelen en spelen met het inkomen van de ondernemers in de binnenstad.’

Wat nu?

Voorlopig liggen de werken stil. Als de Raad voor Vergunningsbetwistingen de voorlopige uitspraak donderdag bevestigt, dan blijft de werf dicht. ‘In dat geval is het wachten op een uitspraak ten gronde en dat kan nog een tijdje op zich laten wachten’, zegt Kennis in de Gazet van Antwerpen. Dat kan weken tot maanden duren. In het andere geval kan er worden voortgewerkt.

De ondergrondse parking is het eerste onderdeel van de volledige heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken. Dat was een grote openluchtparking waar auto’s gratis konden parkeren. Nu moet de plek een grote groene zone worden met daaronder twee betaalparkings.

‘Enkele buurtbewoners gijzelen hele stad’
Aan de Waterpoort komt een spiegelvijver en een cirkelvormige zitbank. Foto: ag Vespa