Gevangenis van Tilburg krijgt tweede leven in Antwerpen
De penitentiaire inrichting in Tilburg Foto: BELGAIMAGE

België neemt de voormalige gevangenis van Tilburg over van Nederland. De cellen worden gedemonteerd en naar Zandvliet overgebracht als deel van een nieuw gesloten centrum.

De gevangenis van Tilburg is voor de Belgische justitie geen onbekende. Nogal wat gedetineerden uit ons land zagen de gevangenis van de binnenkant, toen de Belgische regering cellen in het complex huurde om de overpopulatie in de Belgische gevangenissen te verlichten.

Eind 2016 liep het contract met de Nederlanders af en keerden 360 gedetineerden terug naar Belgische gevangenissen. De gevangenis van Tilburg zelf ging dicht, omdat Nederland door de dalende criminaliteit met een overaanbod aan gevangeniscapaciteit zat.

De cellen krijgen nu een tweede leven in Antwerpen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en de Nederlandse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops zetten morgen hun handtekening onder de akte die het cellencomplex schenkt aan België.

Metalen containers

De cellen, die bestaan uit metalen containers, zullen gedemonteerd worden en overgebracht naar een terrein naast de A12 ter hoogte van het Antwerpse Zandvliet, waar er een nieuw gesloten centrum voor mensen zonder papieren mee wordt gebouwd. Dat is veel goedkoper dan een volledige nieuwbouw en dus een besparing van miljoenen, merkte staatssecretaris Francken eerder op.

Het centrum zal 144 plaatsen tellen en er zullen bij voorkeur personen worden in ondergebracht die de openbare orde hebben geschonden of voor overlast zorgen. De regering hoopt zo ondersteuning te bieden ‘in de strijd tegen criminaliteit in de grootsteden’.

De regering besliste een jaar geleden al om een masterplan gesloten centra uit te voeren, waarbij er 566 extra plaatsen in terugkeercentra moeten bijkomen tegen 2021. Het complex in Zandvliet moet daar deel van uitmaken.