Amerikaanse auteur Philip Roth (85) overleden
Foto: AP

De Amerikaanse auteur Philip Roth is overleden op 85-jarige leeftijd. Dat schrijft The New Yorker, het magazine waarin hij zijn eerste verhalen publiceerde.

Philip Roth, die veelal schreef over de joodse identiteit en de politieke cultuur in de Verenigde Staten, laat een oeuvre na dat bestaat uit tientallen romans. Jarenlang gold hij als kandidaat voor de Nobelprijs voor Literatuur, maar hij won nooit. Toch staat hij bekend als één van de grootste Amerikaanse schrijvers van zijn generatie. 

In 1998 won hij wel de prestigieuze Pulitzerprijs voor zijn boek Amerikaanse pastorale. Daarnaast won hij ook tweemaal de National Book Award en de National Book Critics Circle Award, en driemaal de PEN/Faulkner Award. In 2001 won hij de Franz Kafka Prize. In 2012 kondigde Philip Roth aan dat hij zou stoppen met schrijven. Zijn laatste roman was Nemesis uit 2010. 

In totaal publiceerde Roth 31 boeken, maar hij schreef ook verhalen. Hij werd voor het eerst gepubliceerd toen hij 24 was in het tijdschrift The New Yorker. Zijn eerste boek volgde twee jaar later, in 1959, Goodbye Columbus, een verhaal over hoe het de joodse middenklasse vergaat na de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten.