Hoogstwaarschijnlijk is er voor het eerst in meer dan driehonderd jaar weer een lynx gespot Vlaanderen, om precies te zijn in het Limburgse Voeren. Dat hebben natuurexperts verklaard aan TV Limburg na het bestuderen van een foto.

De lynx is een middelgrote katachtige die zich onderscheidt door pluimpjes aan de oren en een korte staart. Het dier staat ook bekend als het spook van het bos, door zijn schuwe karakter. De dieren werden meer dan drie eeuwen geleden uit Vlaanderen verdreven, maar maken sinds een tiental jaar geleden opnieuw hun (voorzichtige) intrede in België. Tot hiertoe werden enkel lynxen gefotografeerd in de Belgische Oostkantons, waar ze een zeer teruggetrokken leven leiden.

Toch wist een politieagent op 3 november van vorig jaar vermoedelijk een lynx te fotograferen in Voeren (Limburg). Milieuverenigingen schakelden Nederlandse specialisten in om te bepalen of het daadwerkelijk gaat om ‘het spook van het bos’. Na verschillende metingen en simulaties concludeerden zij dat het dier op de foto zo goed als zeker een lynx is.

Nog volgens de specialisten zou de lynx zelfs voor wolvin Naya in Vlaanderen aangekomen zijn.

‘Hou afstand’

Lynxen staan aan de top van de voedselpyramide. Ze jagen vooral op hazen, reeën, knaagdieren en patrijzen. Ze vormen geen gevaar voor mensen, maar zoogdierenexpert Diemer Vercayie raadde eerder al aan om afstand te houden. ‘Loop er niet naartoe en probeer ze vooral niet te voederen, want dan verliezen ze hun schrik voor de mens.’

Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft begin dit jaar een wolvenplan uitgewerkt. Het voorziet onder meer in een vergoeding voor kleinveehouders bij schade door wolven en lynxen.

Hieronder kan u de oorspronkelijke reportage van TV Limburg bekijken.