Na sneer van Noord-Korea speelt ook Trump welles-nietesspelletje
Amerikaans president Donald Trump schudt de hand van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in Foto: EPA-EFE

Tijdens zijn ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon heeft Trump laten weten dat hij niet zeker is of de geplande top met Noord-Korea wel doorgaat.

‘Of de meeting tussen mezelf en Kim Jong-un (de president van Noord-Korea, red.) plaatsvindt, zullen jullie snel te weten komen’, vertelde de Amerikaanse president Donald Trump aan persagentschap Bloomberg. Even later liet hij bij persagentschap AP optekenen dat er ‘een reële kans’ bestaat dat de top op 12 juni in Singapore niet doorgaat. ‘Als het dan niet gebeurt, gebeurt het misschien wel later’, besloot Trump, die na enkele gesprekken met zijn Zuid-Koreaanse evenknie Moon niet meer zo happig lijkt op een rondje onderhandelen met de Noord-Koreanen.

Moon zou Trump duidelijk hebben gemaakt dat de Amerikaanse eis om Noord-Korea volledig te denucleariseren wellicht niet zou worden gewilligd. Dat zou roet in het eten gooien van ‘het vredesgesprek van de eeuw’, dat in een detente tussen de VS en Noord-Korea moest uitmonden.

Welles-nietesspelletje

Maar ook de venijnige boodschap van Kim Jong-un - die vorige week meldde dat Noord-Korea ‘walgt van de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton’ en ‘niet geïnteresseerd is in een eenzijdige nucleaire ontwapening’ - viel mogelijk niet in goede aarde bij president Trump. Laatstgenoemde lijkt het Noord-Koreaanse welles-nietesspelletje, dat hem een koude douche bezorgde, nu overgenomen te hebben.

Of een geslaagde vredestop op 12 juni tot één verenigd Korea zonder internationale spanningen zal leiden, is twijfelachtig. Over zo’n hereniging werd al gesproken in 1972, in 1990, in 2000 en in 2007. Telkens zonder resultaat. Weinig Zuid-Koreanen geloven er nog in.