Verwarring over cv voorgestelde Italiaanse premier
Foto: AP

Giuseppe Conte, die in Italië is voorgedragen als premier, vermeldt op zijn cv dat hij een opleiding heeft genoten aan de New York University. Maar de universiteit weet van niets.

Nu de 53-jarige Conte als grote onbekende naar voren wordt geschoven door de Vijfsterrenbeweging en Lega om de nieuwe premier van Italië te worden, ging de Italiaanse pers op zoek naar meer informatie over zijn achtergrond. Giuseppe Conte blijkt niet alleen een hoogleraar en ervaren jurist, zijn cv bevat ook een indrukwekkend aantal opleidingen en werkplekken in het buitenland.

Zo vermeldt Conte dat hij werkzaam was op enkele beroemde universiteiten, waaronder de Franse Sorbonne, het Amerikaanse Yale en het Britse Girton College. Tussen 2008 en 2012 zou Conte bovendien ook les gevolgd hebben aan de New York University, waar hij zich tijdens de zomermaanden telkens minstens een maand bijschoolde.

‘Geen persoon teruggevonden’

Maar toen The New York Times naar die laatstgenoemde universiteit belde, viel het personeel uit de lucht. ‘Wij hebben in onze administratie geen persoon teruggevonden onder de naam “Giuseppe Conte”’, klonk het. ‘Niet als student en niet als medewerker van onze onderwijsinstelling.’

De universiteit merkte wel op dat het mogelijk is dat Conte korte cursussen volgde. De namen van die deelnemers worden niet bijgehouden in de database.