Tijdritzege voor Dennis, Yates verliest minuut op Dumoulin en blijft in het roze

Simon Yates is klaar om de Ronde van Italië te winnen. De Brit moest na een tijdrit van 34 kilometer slechts iets meer dan een minuut toegeven op Tom Dumoulin en blijft ruim in het roze. De dagzege was voor de Australiër Rohan Dennis. Victor Campenaert ontgoochelde en eindigde niet in de top tien van het dagklassement.

Met een individuele tijdrit van de Piazza del Duomo in het historische centrum van Trento naar Rovereto (34,2 km) stond een heuse ‘proef van de waarheid’ op het programma. Na een eerste luik over kaarsrechte, brede wegen kregen de renners na 23 km een klimmetje te verwerken, gevolgd door een vrij technische afdaling. Ook daarna bleef het wat meer golven met een paar haakse bochten. Belangrijk ook waren de weersomstandigheden. ’s Ochtends regende het nog in Noord-Italië, wat één en ander natuurlijk niet gemakkelijker maakte.

Op papier werden gisteren twee wedstrijden gereden, weliswaar met overlappende favorieten. . Eentje met de dagwinst als inzet, een andere voor de roze leiderstrui van Simon Yates. Een kloof van 2’11’’ was uiteraard veel om met de klap te dichten, maar van uitdager en kandidaat-ritwinnaar Tom Dumoulin werd verwacht dat hij tenminste een flink eind dichterbij kwam.

Campenaerts stelt teleur

Europees kampioen Victor Campenaerts (Lotto Fix All) was met duidelijke bedoelingen gestart in de chronoproef: onze landgenoot wilde die winnen. Zijn eerste tussentijd (na 12,7 km) – op zo goed als droge wegen - stond nog in de schaduw van die van de Ier Ryan Mullen, maar al snel kreeg hij de Fransman Bonnet in het vizier, één minuut voor hem van het startpodium gerold. Bij het tweede tussenpunt (km 25,6) deed Campenaerts al 1’’ beter dan Mullen, maar ondertussen was ook de Deen Pedersen (Trek) aan een sterke proef bezig, zij het niet zonder even te stayeren achter ploegmaat Van Poppel en de teamwagen. Aan de finish strandde een ontgoochelde Campenaerts als voorlopige tweede hoe dan ook op 3’’ van de Deen.

Tijdritzege voor Dennis, Yates verliest minuut op Dumoulin en blijft in het roze
Dumoulin na afloop

Al snel werd het duo fors overvleugeld door Alex Dowsett (Katusha), daarna door Jos van Emden (Notto NL). Wég podium voor Campenaerts, maar daar rekende hij op dat moment al niet meer op. Uiteindelijk zou de 26-jarige (ex-)Antwerpenaar uit het Vlaams-Brabantse Herent stranden op een verre dertiende plaats, 1’07’’ trager dan ritwinnaar Rohan Dennis.

Yates houdt stand

Over dan maar naar dat andere duel: Simon Yates, de autoritaire leider, tegen specialist-tijdrijder Dumoulin, de regerende wereldkampioen in de discipline en in theorie de enige die hem nog van de eindwinst kan houden. Yates: voortdurend schuivend van het puntje van zijn zadel naar achter. Zwoegend. Een wereld van verschil met de gestroomlijnde Dumoulin, als een wassen kaars muurvast op zijn zadel gekleefd. In cijfertjes werd dat echter lang niet zo scherp uitgedrukt. Bij het eerste tussenpunt deed de Brit nauwelijks 20’’ trager dan een matig gestarte Nederlander. De tweede tussentijd bleef in dezelfde lijn met een achterstand van 48’’ voor de rozetruidrager. Toen al was duidelijk dat Dumoulin het roze niet zo grijpen, niet de verhoopte twee minuten zou pakken en Rohan Dennis evenmin zou bedreigen voor de ritwinst. Uiteindelijk bedroeg het verschil op de streep 1’15’’, waardoor Yates in het klassement nog ruim een minuut boni over hield. Chris Froome hield ondertussen zijn podiumdromen heel met een behoorlijke vijfde stek, op 35’’ van Dennis.

Tijdritzege voor Dennis, Yates verliest minuut op Dumoulin en blijft in het roze
Een tevreden Yates.

Tijdstraf Aru en Hermans

Er werden onderweg ook nog tijdstraffen uitgedeeld wegens ongeoorloofd stayeren. Onder anderen Fabio Aru en Ben Hermans kregen een straf van dertig seconden. Hierdoor zakt Aru in de rituitslag terug naar de achtste plaats in de rituitslag. Diego Ulissi en Valerio Conti bakten het nog bruiner. Zij krijgen voor hun stayergedrag een tijdstraf van twee minuten aan de broek gesmeerd.

Morgen gaat de Ronde van Italië verder met een zeventiende etappe van Riva del Garda, aan de boord van het Gardameer, naar Iseo (155 km). Meteen na de start moet er worden geklommen, met na 71 km de passage in Lodrino, gekwalificeerd als helling van derde categorie. De laatste 50 km zijn minder golvend, met slotkilometers die licht begaf gaan.