Vermoedelijke smokkelaars van Mawda vrijgelaten
Procureur des Konings van Bergen-Doornik, Christian Henry en procureur-generaal van Bergen, Ignacio de la Serna Foto: BELGA
Niemand is aangehouden na de achtervolging op de autosnelweg waarbij een tweejarig Koerdisch meisje door een politiekogel omkwam. Ook de vermoedelijke smokkelaars zijn vrijgelaten. De agent die het schot loste, is zelf ook erg onder de indruk van het gebeuren.

Dat zeiden de procureur-generaal van Bergen, Ignacio de la Serna, en de procureur des Konings van Bergen-Doornik, Christian Henry op een persconferentie. Mawda kwam donderdag om het leven bij een achtervolging op de E42 vlak bij Bergen. Het onderzoek wijst uit dat er één schot is gelost en dat het meisje door die politiekogel is omgekomen.

Aanvankelijk had het parket nochtans uitgesloten dat het meisje door een poltiekogel was getroffen. Volgens het parket kwam dat omdat de spoedarts had gezegd dat het meisje was overleden aan een schedeltrauma. Aanvankelijk maakte ook niemand melding van het schot. Pas na de autopsie later die dag werd de precieze oorzaak duidelijk.

Het gerecht wijst erop dat nog niet vaststaat of het schot tijdens de achtervolging is afgevuurd, of toen de wagen al tot stilstand was gebracht. Verder onderzoek moet dit nog uitwijzen.

Het is ook nog niet aangetoond wie de smokkelaars zijn. Zelfs van de chauffeur kon niet hardgemaakt worden dat hij een smokkelaar is. Ook de familie van het kind heeft nooit gezegd wie aan het stuur zat. Dat kan te maken hebben met de taalbarrière, maar mogelijk ook met angst voor represailles. 

Omdat de betrokkenen binnen de vooropgestelde termijn niets ten laste kon worden gelegd, werden ze intussen ook allemaal weer  vrijgelaten.

Voorlopig is niet duidelijk waar de wagen van de mensensmokkelaars vandaan komt. Hij is in elk geval niet ingeschreven in België, en zou met valse nummerplaten hebben rondgereden. Hij staat ook niet geseind als gestolen.

'Versie familie bevestigd'

Olivier Stein, de advocaat van de ouders van de overleden Mawda, zei eerder al dat de agent niet werd aangehouden. Zijn cliënten konden het gerechtelijk verslag al inkijken. Volgens Stein zagen ze daarin grotendeels de bevestiging van hun versie: hun dochter werd als gevolg van een achtervolging door een politiekogel geraakt. Het autopsierapport konden ze voorlopig nog niet inzien, dat zou nog in de loop van de dag gebeuren.

De advocaat had ook kritiek op het Comité P. Volgens Stein was de toezichthouder eerst niet tussenbeide willen komen. Maar het Comité P nuanceert dit. De oproep van een agent vormde geen afdoende reden om een strafonderzoek op te starten door de Dienst Enquêtes P, zo valt op te maken uit een mededeling. In deze zaak voert Dienst Enquêtes P een strafonderzoek onder het gezag van de onderzoeksrechter. 'Het Vast Comité P wordt hierover door de Dienst Enquêtes P niet geïnformeerd en kan en mag hierover geen verdere toelichting geven', zo wordt benadrukt.