31 mensen moeten weg bij Samusocial
Foto: BELGA

Nu de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial geen subsidies meer krijgt van Fedasil, volgt een collectief ontslag.

De Brusselse Samusocial heeft zijn intentie bekendgemaakt om tot een collectief ontslag over te gaan van 26 werknemers met een contract van onbepaalde duur en om vijf contracten van beperkte duur niet te verlengen vanaf 30 juni. Dat meldt de socialistische bediendevakbond BBTK dinsdag.

De beslissing werd donderdag op een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt, zegt BBTK-vakbondssecretaris Yves Dupuis. De maatregel is een rechtstreeks gevolg van de beslissing van de federale regering om de opvang van migranten in Neder-Over-Heembeek niet langer te subsidiëren.

De regering besliste op 24 maart om de opvangcapaciteit te verminderen door 6.454 plaatsen in collectieve centra - 250 in Neder-Over-Heembeek - en individuele huisvesting door de OCMW’s te sluiten.

Bij Samusocial werken momenteel zo’n 300 mensen. De organisatie kwam vorig jaar in het oog van een storm terecht, toen bleek dat PS-kopstukken Yvan Mayeur en Pascale Peraïta er grote vergoedingen opraapten als bestuurders, zonder bewezen tegenprestatie. De Brusselse onderzoekscommissie naar het schandaal schetste begin dit jaar nog een ontluisterend beeld van de wanpraktijken bij de vzw.