Zwaar onweer trekt over Vlaanderen: noodnummer geactiveerd
Foto: BELGA
Het voorspelde onweer trekt dinsdagnamiddag sinds 14 uur over Vlaanderen. Onder meer in Genk en Maasmechelen is het hevig beginnen te regenen, waardoor er al sprake is van ernstige wateroverlast.

Dinsdagnamiddag zijn er op meerdere plaatsen hevige buien en onweer losgebarsten. Plaatselijk kan er veel neerslag vallen, en mogelijk ook hagel. Het KMI waarschuwt daarom voor een code oranje.

'Intense regenval, hagelbuien en blikseminslagen kunnen vrij grote schade veroorzaken', klinkt het. 'Overvloedige regen is mogelijk en kan voor wateroverlast zorgen. Wees dus op uw hoede en begeef u zo weinig mogelijk in het wegverkeer.'

Wateroverlast

In de regio Limburg lijkt er inmiddels al behoorlijk veel wateroverlast te zijn. De plaatselijke brandweerkorpsen ontvingen al heel wat oproepen. Vooral uit Maasmechelen kwamen meldingen van ondergelopen kelders en ondergelopen straten. 

Ook in de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt er deze namiddag en avond nog overvloedige regen verwacht. Volgens weerman David Dehenauw gaat het om zeer lokaal zeer intense buien die het verkeer ernstig hinderen. 

'Omdat er zo weinig wind is, blijven de intense regenbuien echt heel plaatselijk hangen', zegt Dehenauw. 'Lokaal vallen er tientallen liters water per vierkante meter per uur. Dat kan niet anders dan op bepaalde plaatsen voor overlast zorgen.'

Voorts lijkt het erop dat de provincie West-Vlaanderen gespaard zal blijven van het onweer, al is daar 's avonds wel kans op een donderslag. 

De overheid heeft beslist het noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies te activeren. Dat nummer moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten.

Wanneer gaat het bij u regenen?

 

Bel alleen 112 als er iemand in (levens)gevaar is

Ben je wel in (levens)gevaar? Bel naar het noodnummer 112 en blijf zeker aan de lijn. Als je belt naar 112 omdat je dringend hulp nodig hebt van de brandweer of een ambulance, wacht dan rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.

Ben je niet in (levens)gevaar?

Bel naar 1722 of kijk online of je lokale brandweerzone een e-loket heeft. Mensen die niet meteen binnen geraken op het nummer 1722 door het grote aantal oproepen, kunnen best aan de lijn blijven. Geraak je toch niet binnen, bel je beter later nog eens terug. Je kan ook nakijken of je lokale brandweer een e-loket heeft of zelf nog en extra nummer heeft geopend. Bel in elk geval niet naar het noodnummer 112.

Zwaar onweer trekt over Vlaanderen: noodnummer geactiveerd
Foto: KMI