Geen animo voor onderzoekscommissie naar Mawda
De ouders en het broertje van Mawda Foto: BART DEWAELE

Zowel Groen, de socialisten als de meerderheidspartijen wachten liever het onderzoek van het Comité P af, voor er sprake kan zijn van een parlementaire onderzoekscommissie naar de dood van de tweejarige Mawda.

De ouders van Mawda Shawri en hun advocaten vragen een parlementaire onderzoekscommissie naar haar dood. Hun versie van de feiten - de politieachtervolging waarbij Mawda om het leven kwam - deden ze gisteren uit de doeken op een persconferentie. Ze geloven niet meer in het parket van Bergen-Doornik, dat het onderzoek voert. Het parket had donderdag eerst verklaard dat het meisje niet door een kogel om het leven kwam, wat later door de autopsie ontkracht werd. Of het om een verdwaalde politiekogel ging, onderzoeken het parket en het Comité P nog.

Ook het Comité P onderzoekt de feiten. Voorlopig spreekt geen enkele politieke partij zich uit voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie. ‘Het is van het grootste belang dat dit grondig en totaal onafhankelijk wordt onderzocht’, zegt Wouter De Vriendt, Groen-kamerlid. ‘In de eerste plaats moet Justitie daarin haar rol kunnen spelen. Justitie wordt daarbij versterkt door de betrokkenheid van het Comité P, een parlementair orgaan. Wij willen snel duidelijkheid, we zullen deze kwestie nauw opvolgen.’

Ook de SP.A en de PS wachten liever het onderzoek van Comité P af. Net als meerderheidspartij CD&V. ‘Een onderzoek door het Comité P is niet niks. Het is ook niet zo dat eender wie een onderzoekscommissie kan vragen, de oprichting ervan komt het parlement toe’, zegt Nahima Lanjri. De regering sprak in De Standaard vandaag ook al haar vertrouwen in het Comité P uit.

Autopsie

De familie van Mawda en hun advocaten zijn dinsdagvoormiddag het autopsieverslag gaan inkijken bij het hof van beroep in Bergen. 'De ouders willen gerechtigheid voor hun dochter', zei hun advocaat Olivier Stein. 'We hebben geen redenen om te twijfelen aan de autopsie.'
De ouders willen zo snel mogelijk een begrafenis voor hun dochter houden. 'We hopen dat de familie een antwoord krijgt op een hele reeks vragen', aldus Stein.

Protest

Morgenavond is een nieuwe samenkomst gepland aan het Brusselse justititiepaleis, als protestactie tegen de dood van het meisje. Het initiatief komt van 'Coordination Semira Adamu'. Een eerste protestactie vond vrijdag plaats met zo'n 200 mensen, aan het Maximiliaanpark. Ze scandeerden 'police assassin'.