Franse ambtenaren massaal in het verweer tegen hervormingen
Ook in Marseille trekken ambtenaren de straat op. Foto: REUTERS

Het verzet tegen de hervormingsplannen van de Franse president Emmanuel Macron bereikt zijn hoogtepunt. Voor het eerst in acht jaar houden de negen belangrijkste vakbonden op zelfde dag acties. In heel het land zijn overheidsdiensten, scholen en crèches gesloten en is het openbaar vervoer ernstig verstoord. Er zijn ook zo’n 170 betogingen op poten gezet.

Macron wil de overheidsdiensten grondig hervormen. Daarbij zouden tegen 2022 zo’n 120.000 ambtenarenjobs verdwijnen. De vakbonden vreest dat zich dat ook zal vertalen in slechtere dienstverlening. Daarnaast is er bij de bonden ook ongenoegen over te lage loonstijgingen en willen ze dat de werkgevers op de eerste ziektedag het loon blijven uitbetalen. .

Het protest is het hevigst bij de nationale spoorwegmaatschappij SNCF. De voorbije maanden werd er al herhaaldelijk gestaakt tegen een gedeeltelijke privatisering van de spoorwegen. Ook na vandaag gaan de acties daar nog door. Ook de luchtleiding staakt mee, waardoor er op sommige luchthavens ernstige hinder is.

De crèches blijven op veel plaatsen dicht, terwijl op andere plaatsen de openingsuren beperkt zijn. In scholen zijn naar schatting 20 procent van de leerkrachten niet aan het werk. Franse media melden dat de toegang tot sommige scholen volledig afgesloten is, soms met steun van de studenten.

Ook binnen de energiesector is er opgeroepen tot een staking, maar van de gevreesde stroom- of gasonderbrekingen is voorlopig geen sprake. Ook het personeel van de zorgsector is goed vertegenwoordigd op de diverse betogingen, maar ook daar zou de dienstverlening nergens in gevaar komen.

Banlieus

Macron laat zich voorlopig niet van de wijs brengen. De eerdere acties konden bij hem om weinig begrip rekenen. Ook vandaag heeft hij andere prioriteiten: de president trekt vandaag naar de banlieus om daar zijn plannen over de aanpak van de achterstandswijken voor te stellen.