‘Door het celibaat zal ik niet tot mijn 80<sup>ste</sup> priester zijn’
Foto: BELGA

Pieter Delanoy, ofwel ‘De Mol’, vindt het jammer dat hij niet kan zeggen: ‘Ik heb iemand die me nóg gelukkiger maakt’. Door het celibaat kán hij niet altijd priester blijven.

Dat Pieter Delanoy geen klassieke priester is, werd al duidelijk tijdens ‘De Mol’. Zijn afwijzing van het celibaat hoeft dus niet eens zo te verbazen. ‘De katholieke kerk is het enige geloofsinstituut dat die regel nog handhaaft. (...) Als de kerk haar voorgangers laat trouwen, dan laat ze liefde en warmte toe. Wat kun je daartegen hebben’, vraagt hij in een interview in Humo.

Of hij de voorschriften van het celibaat zelf volgt, laat hij in het midden. ‘Ik zal het zo zeggen: het celibaat zorgt ervoor dat ik niet tot mijn 80ste priester zal zijn.’ Hij vermoedt dat hij vroeg of laat - ‘maar eerder vroeg dan laat’ - consequent zal zijn en een keuze zal moeten maken tussen het priesterschap en het celibataire leven. Zelf vindt hij dat heel jammer. ‘Zo stom dat je door één idiote regel een prachtig verhaal aan de kant moet schuiven.’

Celibaat onder druk?

Delanoy staat niet alleen. Vincent Duyck, een jonge priester uit Brugge, stopte in 2016 als priester omdat hij zich niet meer gelukkig voelde binnen het celibaat. Hij had toen een vriendin. En in de katholieke kerk woedt het debat over het verplichte celibaat al jaren, recent ook met opflakkeringen na verschillende pedofilieschandalen.

Aartsbisschop Jozef De Kesel heeft zich al voorstander getoond van een systeem dat gehuwde mannen toelaat om priester te worden. ‘Het celibaat kan niet van elke priester gevraagd worden’, zei De Kesel in 2016. Paus Franciscus maakte zelf ook al een kleine opening om getrouwde mannen met een sterke roeping ‘in buitengebieden’ tot het priesterambt toe te laten. Maar voorlopig zonder concrete actie. Huwen na de inwijding als priester is voorlopig niet aan de orde.