Toekomstige Italiaanse premier krijgt al waarschuwing van EU
Commissaris voor de Euro Valdis Dombrovskis Foto: REUTERS

De vorming van de Italiaanse regering is nog niet volledig rond, maar de Europese Commissie herhaalt alvast de eerdere waarschuwingen voor het land. Ook al komt er een eurosceptische regering, toch moet die ‘een redelijke budgettaire politiek voeren’, zegt vicepresident en commissaris voor de Euro Valdis Dombrovskis in een interview met het Duitse Handelsblatt.

De coalitie tussen de populistische Vijfsterrenbeweging van Luigi Di Maio en de extreemrechtse Lega Nord van Matteo Salvini heeft maandag een nieuwe premier voorgedragen. Van de 54-jarige Guiseppe Conte, een jurist en politieke debutant, wordt verwacht dat hij een eurosceptisch beleid zal voeren.

De Europese Commissie vreest dat Italië het niet zo nauw zal nemen met de Europese begrotingsregels in het stabiliteits- en groeipact. ‘De Commissie mengt zich in principe niet in de nationale politiek van de lidstaten’, verduidelijkt Dombrovskis. ‘Maar voor ons is het belangrijk dat de nieuwe Italiaanse regering een verantwoorde budgettaire politiek voert.’

Hij herinnert er aan dat op Griekenland na Italië de hoogste schuldgraad in de Eurozone heeft. Maar in het regeerakkoord van de Vijfsterrenbeweging en de Lega staan verschillende maatregelen nemen die het begrotingstekort en de schuld zouden kunnen opdrijven. ‘We kunnen hen alleen maar adviseren om op koers te blijven in termen van economisch en financieel beleid, de groei te stimuleren met hervormingen en het begrotingstekort onder controle te houden’, aldus Dombrovskis.

Lega-leider Salvini liet eerder al verstaan dat hij de Europese ‘bemoeienis’ met de Italiaanse politiek maar matig kan appreciëren.