Australische aartsbisschop schuldig aan toedekken van kindermisbruik
Philip Wilson verlaat de rechtbank. Foto: EPA-EFE

Een Australische rechtbank heeft een katholieke aartsbisschop schuldig bevonden aan het toedekken van kindermisbruik. Hij riskeert een maximumstraf van twee jaar cel.

De aartsbisschop van Adelaide, Philip Wilson (67), is met de uitspraak de hoogste katholieke functionaris die veroordeeld is in verband met seksueel misbruik.

De zaak dateert van de jaren 70. Toen was Wilson hulppriester in de parochie East Maitland, ten westen van Newcastle. Hij hielp toen bij het toedekken van het misbruik van minstens vier jongens door medepriester Jim Fletcher. Die zou zich tijdens heel zijn carrière vergrepen hebben aan jongens. In 1990 werd hij gevat nadat hij een misdienaar had misbruikt. Hij overleed in 2006 in de gevangenis.

Wilson, bij wie alzheimer in een vroege fase is vastgesteld, ontkent de beschuldigingen. Zo zei hij zich ook niets meer te herinneren van een gesprek dat hij in 1976 had met Peter Creigh, een van de vermoedelijke slachtoffers van Fletcher. Maar de rechter ging niet mee in het verhaal van de aartsbisschop en zei dat Creigh ‘geen motief of belang heeft om het gesprek te verzinnen’.

De verdediging van Wilson had al vier keer geprobeerd om de zaak geseponeerd te krijgen, omdat er geen bewijzen zouden zijn die aantonen dat Wilson op de hoogte was van het misbruik van Fletcher.

Ook nog proces tegen kardinaal

In Australië loopt ook nog het proces tegen de Australische kardinaal George Pell (76), die zich als jonge priester en later ook als aartsbisschop aan jongens zou hebben vergrepen. De clericus werd in 2014 benoemd tot eerste kardinaal-prefect van het secretariaat voor de Economie, waardoor hij ook wel eens de nummer drie van het Vaticaan wordt genoemd.