Burundezen zetten deur open voor aanblijven president tot 2034
Pierre Nkurunziza. Foto: AFP

Een grote meerderheid van de Burundezen heeft de nieuwe grondwet goedgekeurd die president Pierre Nkurunziza toestaat om er nog twee ambtstermijnen bij te doen. Dat meldt de kiescommissie in het land.

Volgens de kiescommissie ging 96 procent van de 4,7 miljoen kiesgerechtigde Burundezen stemmen. Daarbij zou 73 procent de grondwetswijziging goedgekeurd hebben die onder andere de presidentiële ambtstermijn verlengt van vijf tot zeven jaar. Bovendien biedt de nieuwe grondwet huidig president Pierre Nkurunziza (54) de mogelijkheid om er vanaf de verkiezingen in 2020 nog twee ambtstermijnen bij te doen. De man is al aan de macht sinds het einde van de burgeroorlog 2005.

Volgens mensenrechtenorganisaties hing er tijdens de campagne en de stembusgang een klimaat van angst en intimidatie. Politieke tegenstanders van Nkurunziza - leider van een politieke partij partij die ontstond uit een Hutu-militie - werden vermoord, terwijl arrestaties, censuur en haatboodschappen schering en inslag waren. De oppositie vreest nu dat de nieuwe grondwet de president boven de wet stelt.

Het regime van Nkurunziza wordt gesteund door China en Rusland. De Chinezen zouden Burundi zelfs 25 miljoen dollar beloofd hebben en plant een spoorweg die de nikkelreserves van Burundi zou verbinden met de Chinese haven in Bagamoyo in Tanzania.