‘De auto is een afgelopen verhaal’
Foto: Karen Wyckmans

Pieter Ballegeer (48), uit het West-Vlaamse Heule, is een van de 20.000 'curieuzeneuzen' die de luchtkwaliteit in de straat meten. ‘Ik hoop dat het resultaat mensen zal wakker schudden bij De Lijn’, zegt hij.

Waarom heeft u deelgenomen aan het burgeronderzoek van CurieuzeNeuzen?

Ik vind het een leuk project, omdat het gericht is op burgers. Iedereen kan met een kleine moeite een bijdrage leveren en een wetenschappelijk onderzoek steunen. En zoals iedereen ben ik benieuwd naar het resultaat.

Welk resultaat verwacht u?

Ik denk dat het zal tegenvallen. Er passeren hier niet veel wagens, maar er rijden wel veel tractors en vrachtwagens door mijn straat. Ze moeten dan manoeuvreren door die smalle straat, waardoor ze veel stilstaan en uitlaatgassen produceren.

Hoopt u op verandering of beterschap?

De luchtkwaliteit moet zuiverder worden. De beleidsmakers moeten een langetermijnvisie hebben. Daarom is de auto een afgelopen verhaal. De mobiliteit moet beter. Heule is een deelgemeente van Kortrijk en als je ziet hoe slecht het openbaar vervoer is gereorganiseerd, dan ben je wel verplicht om de auto te nemen.

Hoe bedoel je?

Als je vanuit Heule een bus wil nemen naar Kortrijk en je mist die, dan moet je een uur wachten op de volgende bus. Dat kan toch niet. Zo stimuleer je de mensen om de auto te nemen en niet het openbaar vervoer. Er moet ook meer groen komen in de gemeenten.

Zal het resultaat van CurieuzeNeuzen een impact hebben op de gemeenteraadsverkiezingen?

Laten we hopen van wel (lacht). Anders is het allemaal voor niets geweest.

Hebt u uw eigen gedrag aangepast door de actie?

Neen, ik kan dat niet. Ik moet als zelfstandige veel naar het buitenland. Ik zou beter een voorbeeld nemen aan mijn echtgenote, die gebruikt wel het openbaar vervoer en de fiets. Al ben ik van plan om meer de bus te nemen om boodschappen te doen. Maar dan moet De Lijn er wel voor instaan dat er meer bussen rijden.