Musk onthult nieuwe versies Model 3, (veel) duurder én sportiever
Foto: Photo News

Elon Musk onthulde dit weekend de details van twee nieuwe versies van de Model 3-auto, met twee motoren en dubbel zo duur als de goedkope versie.

Probeert Elon Musk opnieuw slim de aandacht af te leiden van zijn aanslepende productieproblemen? Feit is dat de CEO van Tesla dit weekend op Twitter hoog opgaf over de luxe en sportieve uitvoering van twee nieuwe versies van zijn instapmodel Tesla Model 3.

De nieuwe Model 3 heeft twee elektromotoren - één vooraan en één achteraan - en vierwielaandrijving als optie. De elektrische auto’s hebben een bereik van bijna 500 kilometer, ruim het dubbele van de huidige, goedkope  versie van Model 3. De toekomstige sportieve versie trekt ook op van 0 naar 100 kilometer per uur in 3,5 seconden.

Dubbel zo duur

Dat alles vertaalt zich wel in een beduidend hoger prijskaartje. Met de kosten voor de koetswerkkleur, velgen en alle opties - maar zonder de autopiloot - vraagt Tesla ruim het dubbele van de goedkope Model 3-versie: 78.000 dollar. Volgens Musk kan je met dat geld ook een BMW M3 kopen, maar krijg je bij Tesla een 15 procent snellere wagen met een betere wegligging.

Musk liet eerder al weten dat zijn bedrijf in de tweede helft van mei orders zal aannemen en dat de productie in juli zal beginnen. Hij voegde hieraan toe dat bepaalde specificaties, zoals luchtvering, pas in 2019 worden toegevoegd.

Slimme communicatiestrategie?

Door de immense productieproblemen met de Model 3 stelde Tesla de introductie van nieuwe uitvoeringen op basis van hun goedkope instapmodel enkele maanden uit. Na enkele drastische beslissingen zoals het vervangen van (te) geavanceerde robots door extra personeel, geeft Musk nu de indruk dat het ergste achter de rug is, door op Twitter opnieuw optimistisch vooruit te kijken. Analisten blijven echter sceptisch. De tijd zal volgens hen moeten uitwijzen of dit meer is dan enkel een slimme communicatiestrategie.