Nicolas Maduro (55) heeft zoals verwacht opnieuw de presidentsverkiezingen in Venezuela gewonnen. De oppositie erkent de uitslag niet, en ook Chili en de VS spreken van bedrog.

Maduro, de opvolger van de populaire Hugo Chavez, haalt 67,7 procent van de stemmen en kan zo aan een tweede termijn van zes jaar als president beginnen.

‘Vrede en democratie hebben gezegevierd op deze historische dag voor het vaderland’, reageerde Maduro op Twitter. ‘We vieren samen met het volk dit nieuwe begin om het vaderland naar definitieve welvaart te leiden. Laten samen nieuwe slagen uitvechten.’

Zijn grootste uitdager Henri Falcon (56) strandde op slechts 1,8 miljoen stemmen (21,2 procent). De opkomst bedroeg volgens de nationale kiesraad (CNE) 46 procent. In totaal waren 20,5 miljoen Venezolanen kiesgerechtigd.

Onregelmatigheden

Falcon liet kort voor de bekendmaking van de resultaten al weten dat hij de stembusgang niet erkent. Volgens hem deden er zich talrijke onregelmatigheden voor. Hij eist een nieuwe stembusgang.

Eerder op zondag had Falcon al geklaagd over manipulaties. Hij zei onder meer dat leden van de regerende socialistische partij identiteitscontroles uitvoerden in de buurt van stembureaus en kiezers beloningen beloofden als ze voor Maduro zouden stemmen. Daarnaast werden verscheidene waarnemers van Falcon verhinderd om kieslokalen te betreden.

Ook andere oppositieleden spreken van onregelmatigheden.

Boycot

De verkiezingen werden zondag geboycot door de belangrijkste oppositiepartijen. Volgens hen zou deelnemen de illegale verkiezingen legitimeren. De populairste oppositieleiders zitten achter de tralies of mochten niet deelnemen aan het feest van de chavistische democratie.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hekelden de verkiezingen ook, omdat ‘de voorwaarden voor een geloofwaardig kiesproces niet zijn vervuld’. De VS noemt de verkiezingen een 'belediging voor de democratie'. 'Het is tijd dat Maduro vertrekt', klinkt het.

De Chileense president Sebastián Piñera tweet dat zijn land - 'zoals de meerderheid van democratische landen' - de uitslag niet erkent. 'De Venezolaanse verkiezingen voldoen niet aan de minimumvoorwaarden van een echte democratie. Het zijn geen legitieme verkiezingen.'

Afgrond

Venezuela, dat pakweg dertig jaar geleden tot de rijkste van Latijns-Amerika behoorde, wordt nu bij de failed states gerekend. Het heeft grotere olievoorraden dan Saudi-Arabië en toch leeft tegenwoordig acht op de tien Venezolanen onder de armoedegrens.

Maduro’s beleid is er uitsluitend op gericht om zo veel mogelijk steun bij zijn aanhangers te hebben, zonder dat hij oog heeft voor de afgrond die steeds dichterbij komt. Het land heeft een gierende inflatie, lege winkelrekken en een tekort aan medicijnen. De Venezolanen verlaten massaal het land.