Terwijl het binnenland van Hawaii nog steeds lam ligt door vulkanische activiteit, heeft de eerste lava van vulkaan Kilauea de oceaan bereikt. En dat brengt nieuwe gevaren met zich mee.

Het Hawaïaanse Observatiecentrum voor Vulkanen (HVO) stelde vast dat de eerste lava zaterdagavond de oceaan bereikte. De combinatie van lava en zeewater produceert een bijtend product, dat zoutzuur en vulkanische gasdeeltjes de lucht instuurt.

‘Laze’ kan irritatie veroorzaken aan longen, ogen en de huid, maar is in het verleden al dodelijk gebleken. ‘Het is een heet en bijtend gasmengsel dat in 2000 twee doden geëist heeft’, aldus het HVO.

Zwaargewonde

De hulpdiensten raden iedereen daarom aan om zo ver mogelijk weg te blijven van plaatsen waar lava de oceaan instroomt. Niet evident, want in het binnenland kampen mensen met andere problemen door de vulkaan Kilauea die erg actief is. Daardoor is al een eerste zwaargewonde gevallen: een man die werd geraakt door lava, raakte gewond aan zijn been.

Voor komende dagen worden nog meerdere vulkaanuitbarstingen en aardbevingen voorspeld. Ook uit verschillende kloven spuit lava.

Gebouwen vernield

In het binnenland van Hawaï zijn ongeveer 40 gebouwen vernield door de lavastromen. ‘Nu verandert de samenstelling van lava’, zegt CNN-meteoroloog Allison Chinchar. ‘De massa is nu lopender, waardoor ze zich sneller voortbeweegt.’

De lavastroom maakt bovendien kabaal, zegt inwoner Ikaika Marzo. ‘Het is alsof tien of twintig vliegtuigen op hetzelfde moment opstijgen in je achtertuin. Het is hels, alsof er voortdurend granaten afgaan. De hele gemeenschap is er niet goed van.’