N-VA had al met mondjesmaat nieuwe namen vrijgegeven, waaruit bleek dat de tweede oppositiepartij van Lochristi voor vernieuwing, verjonging en vervrouwelijking ging. De lijst viel gisteren dus in de definitieve plooi, en dat zorgde meteen voor enkele verrassingen. Veertien vrouwen en dertien mannen bevolken de lijst, waaronder in totaal tien nieuwkomers. Zeven daarvan staan in de top-10. De bekendste namen vindt u - met uitzondering van lijsttrekster Eva Paelinck - dus niet bovenaan, maar wel in de kelder van de lijst. 

Tom De Sutter trok de lijst reeds drie keer, maar doet nu dus een stap terug en wordt lijstduwer. Hij werd daarvoor ook in de bloemetjes gezet door nieuwkomer Vanja De Clercq. "Zeker niet bij gebrek aan ambitie, maar om plaats te maken voor vernieuwing", klonk het. Eenzelfde verhaal bij Ivan Lybaert (plaats 24), Koen Bieseman (plaats 25) en Marc Bollaert (plaats 26). De enige uitzondering in de nieuwe invulling is OCMW-raadslid en lokaal partijvoorzitter Rik Van Leemputten. Die neemt de 9de plaats in, omdat hij volgend jaar ook kandidaat is bij de provincieraadsverkiezingen waar hij ook het rugnummer 9 opgespeld krijgt. Campagnegewijs dus twee keer dezelfde stek.

Een en ander maakt dat de top van de lijst met een aantal relatief onbekende namen wordt ingevuld: naast de top-3 een verrassende vierde plaats voor Thierry Van Hecke, Nina Van Driessche komt op 5, Michiel Van Loo op 6, Kelly Taymans op 7 - voor Kelly is het de tweede keer dat ze op de lijst komt, Kurt De Meulenaere uit Hijfte is nieuw op 8, Rik Van Leemputten heeft de vaste 9 en Matilde De Luca sluit de top-10 af. N-VA vult verder aan met Maria Cecilia Arguëllo (11), Barbara Verniers (12), Liesbet Cosyns (13), Bert Vankeirsbilck (14), Andy De Schepper (15), Glenn Snoeck (16), Freya Van Keymeulen (17), Marguerite Vlerick (18), Christianne Schietse (19), Edith Roggeman (20), Filip De Pillecyn (21, en de ancien van de lijst die voor de zesde keer op rij kandidaat is), Karin Haes (22), Leen Vercauteren (23), Ivan Lybaert (24), Koen Bieseman (25), Marc Bollaert (26) en Tom De Sutter (27). De vier laatsten op de huidige lijst behaalden in 2012 samen 1711 voorkeurstemmen. Huidig lijsttrekster Eva Paelinck was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen goed voor 409 stemmen. 

Met de nieuwe kandidaten kon u al eerder kennismaken op Lochristi Blogt. Een contingent heren leest u hier, de nieuwe dames passeerden in dit artikel al de revue. N-VA trekt de komende weken naar de deelgemeenten, om inwoners de kans te geven vragen te stellen en ideeën te opperen. Op 24 mei is dat in  Kring Sint-Hubertus (Zaffelare), op 31 mei in zaal Hermeline (Hijfte), op 7 juni in de Kring Sint-Eligius (Zeveneken), op 14 juni in het nieuwe Sfeervelde (Beervelde) en op 20 juni in de Pomerans (Lochristi).