Het nieuwste lid van de Britse Royal Family koos voor Givenchy’s Clare Waight Keller voor haar grote dag.

Meghan Markle koos voor een romantische, vrij ingetogen jurk met boothals en draagt het haar in een laag knotje onder een sluier met tiara. De jurk werd ontworpen door de Britse ontwerpster Clare Waight Keller die vorig jaar de eerste vrouwelijke designer werd bij het Franse label Givenchy na haar carrière bij Chloé.

 

Speculaties

The Royal Wedding is al sinds de verloving in november vorig jaar een bron van speculaties (en een big deal voor de Britse bookmakers). Ook op de vestimentaire keuzes wordt er heel wat ingezet. Draagt Harry zijn militair uniform? (check!) Heeft hij zich geschoren? (gelukkig niet) Welke tint kiest de Queen voor haar – steeds kleurrijke – outfit? (limoen) Kunnen prinses Beatrice en Prinses Eugenies ons nog verrassen met hun originele hoedjes (helaas, neen)? Maar wat iedereen zich vooral afvroeg is wat Harry’s Hollywood-bruid Meghan Markle uitgekozen heeft voor de grote dag. Dat geheim - Meghan is sinds haar ontmoeting met Harry een talent in het bewaren ervan - werd angstvallig bewaard tot ze vandaag uit de wagen stapte aan St. George’s Chapel in Windsor Castle en Kensington Palace eindelijk de naam van de ontwerper van de bruidsjurk mocht bekendmaken.

De voorbije maanden gingen er verschillende namen over de tong, van Ralph & Russo (ontwerper van de jurk die ze koos voor haar verlovingsfoto’s) over de Londense, van oorsprong Canadees-Turkse Erdem Moralioglu, de Britse Jenny Packham en Stella McCartney, vriend aan huis Roland Mouret – waarvan ze aan de vooravond van de ceremonie een jurk droeg – tot Alexander McQueen, het huis achter Kate Middletons bruidsjurk in 2011. Kates ouders Carol and Michael Middleton namen toen de 150.000 Britse pond van de jurk op zich. Megan besloot naar verluid zelf het bedrag voor haar jurk op te hoesten omdat ze zelf ook iets wilde bijdragen aan haar huwelijk.

Traditie en persoonlijke smaak

Meghans heeft zich bij haar keuze laten leiden door traditie maar – hoe kan het ook anders voor een royal fashionista – persoonlijke smaak. Doorgaans wordt gekozen voor wit en – omdat het huwelijk doorgaat in een kerk – bedekte armen. En het zou Queen Victoria geweest zijn die de traditie van een witte bruidsjurk heeft geïntroduceerd bij haar bruiloft in 1840. De look moet ook de tand des tijds kunnen doorstaan, de foto’s zullen nog generaties lang worden bekeken. Zo houden de jurk van prinses Margaret, de Queen en Kate Middleton goed stand, de eighties-jurk van Prinses Diana was – net zoals het hele huwelijk – misschien een minder gelukkige keuze.

Maar de Waight Keller-jurk is niet de enige jurk die de bruid zal dragen. De festiviteiten duren tot laat op de avond en er zullen dus meerdere outfits, en vast ook meerdere designers, de revue passeren.