Spontane staking bij Umicore Hoboken
Foto: BELGA

Tientallen arbeiders hebben vrijdagmiddag bij metaalverwerker Umicore in Hoboken het werk neergelegd. Ze zeggen de hoge werkdruk beu te zijn.

‘Umicore heeft te kampen met vertrekkers naar de petrochemie en de haven. Het bedrijf vindt heel moeilijk nieuwe mensen, waardoor de werkdruk stijgt’, zegt ABVV-secretaris Marc Pottelancie.

‘We zijn al enkele dagen met de directie aan het praten over de arbeidsvoorwaarden. Donderdagavond zijn we er nog niet uitgeraakt. Dat is vrijdag meegedeeld aan het personeel, waardoor enkele tientallen personeelsleden het werk hebben neergelegd.’

Het bedrijf zegt tegen Gazet van Antwerpen zijn arbeidsvoorwaarden voor kandidaten te willen verbeteren. In totaal zouden er tweehonderd nieuwe werknemers worden gezocht, al zouden er intussen ook al tachtig zijn gevonden.

Op 29 mei wordt volgens de vakbond opnieuw samengezeten met de directie. ‘Met de chemie concurreren kan de metaalsector niet. We kunnen proberen het verschil zo klein mogelijk te maken, door te denken aan zaken als een hospitalisatieverzekering’, besluit de vakbondsman.

Het bedrijf bevestigt de actie. 'De aanleiding was de bespreking van positieve maatregelen die de directie wil nemen om onze competitiviteit op de arbeidsmarkt te vergroten', klinkt het. 'Daarover waren gesprekken met de vakbond aan de gang, maar zij hebben hun ontevredenheid tijdens de onderhandelingsfase getoond. Bij hun informatiesessie hebben een aantal medewerkers beslist om het werk neer te leggen.'