Prins Harry en Meghan Markle hebben elkaar zaterdagmiddag in de St. George’s Chapel in Windsor Castle het jawoord gegeven. Meer dan honderdduizend royaltyfans volgden de plechtigheid in Windsor op de voet.

Na de huwelijksplechtigheid reden prins Harry en Meghan Markle in een open koets door de straten van het stadje Windsor. Tienduizenden fans juichten hen toe.

Het huwelijk werd voltrokken in de St. George’s Chapel in Windsor Castle, het 948 jaar oude kasteel waar de Britse koninklijke familie regelmatig verblijft. De plechtigheid werd geleid door de deken van Windsor, David Conner. De aartsbisschop van Canterbury, het religieuze hoofd van de anglicaanse Kerk, trouwde het paar. Ook de Amerikaanse bisschop Michael Bruce Curry nam het woord. Hij gaf een krachtige speech over de liefde tussen Harry en Meghan.

 

Prins William was Harry’s getuige, zijn kinderen George (4) en Charlotte (3) waren bij de bruidsjonkers en bruidsmeisjes. Meghan deed het zonder getuige, en werd door Harry’s vader prins Charles naar het altaar gebracht. Aanvankelijk zou Meghans vader Thomas Markle dat doen, maar donderdag werd bekendgemaakt dat hij niet aanwezig zou zijn op haar huwelijk.

Bij de huwelijksceremonie zijn heel wat wereldsterren aanwezig. Onder hen de Amerikaanse talkshowpresentatrice Oprah Winfrey en de Britse acteur Idris Elba. Daarnaast lieten ook David Beckham en zijn vrouw Victoria, en George Clooney en zijn vrouw Amal zich al zien, net als de volledige cast van de televisieserie Suits, waarin Markle de rol van Rachel speelde.

 

Tientallen anderen hebben dagenlang gekampeerd langs de route waarlangs de paardenkoets met het pasgetrouwde paar na de huwelijksceremonie zal rijden. ‘Ik denk dat het magisch zal zijn. Er zal zoveel geschreeuw en gejuich en lawaai zijn’, zei de 59-jarige Ronda Musgrove voor aanvang van de plechtigheid tegen persbureau Reuters. Musgrove sliep vrijdagnacht op de straten van Windsor, zodat ze zaterdagochtend een van de beste plekjes kon bemachtigen. ‘Ik ben nu eenmaal dol op de koninklijke familie.’

Hertog en hertogin van Sussex

De Britse koningin Elizabeth II heeft zaterdagochtend al de nieuwe titels van prins Harry en Meghan Markle goedgekeurd. Ze worden respectievelijk hertog en hertogin van Sussex. Harry, de zesde in rij voor de Britse troonopvolging, wordt tevens 'graaf van Dumbarton' en 'baron van Kilkeel'.

Na de viering keerde het pasgetrouwde terug naar het kasteel voor het namiddagdiner, dat georganiseerd wordt door koningin Elizabeth II. Wat later volgt een avondreceptie, aangeboden door prins Charles.

Geen politici uitgenodigd

Op de huwelijksplechtigheid en namiddagdiner zijn 600 hoge gasten uitgenodigd, op de avondreceptie 200. Het geheel is minder formeel van opzet dan het huwelijk van prins William en prinses Kate in 2011. Er worden geen politici of wereldleiders uitgenodigd.

Daarnaast hebben Harry en Meghan 2.640 mensen uitgenodigd om het huwelijk vanop het kasteelterrein bij te wonen, van wie 1.200 ‘gewone’ burgers. Zij zullen het konvooi van koetsen kunnen zien wanneer dat het kasteel verlaat.

'Nieuw hoofdstuk'

Voor Meghan is het niet haar eerste huwelijk. Ze was eerder al getrouwd met de Amerikaanse filmproducent Trevor Engelson. Ze speelde sinds 2011 mee in de advocatenserie Suits. In een gezamenlijk interview met prins Harry in november vorig jaar kondigde ze aan dat ze haar acteercarrière zou stopzetten. Ze zei niet het gevoel te hebben iets te moeten opgeven, en sprak van ‘een nieuw hoofdstuk’.