Schutter gebruikte wapens van vader, tien dodelijke slachtoffers
Dimitrios Pagourtzis Foto: AP

De verdachte die is opgepakt na de dodelijke schietpartij in een school in Santa Fe, Texas is een minderjarige leerling. Tijdens zijn aanval maakte hij tien dodelijke slachtoffers. Er vielen ook tien gewonden.

De jongen die is opgepakt heet Dimitrios Pagourtzis. Hij zou een jachtgeweer, een pistool en explosieven bij zich gehad hebben. Naast Pagourtzis wordt ook nog steeds een tweede verdachte door de politie ondervraagd. De tiener werd vrijdagavond al voorgeleid, waar hij officieel in staat van beschuldiging werd gesteld voor moord. Op de vraag of hij een door de rechtbank aangewezen advocaat wilde, antwoordde hij bevestigend. 

De Texaanse gouverneur Greg Abbott zei vrijdagavond dat Pagourtzis voor zijn aanval gebruik maakte van het wapenarsenaal van zijn vader. ‘Ik heb geen informatie of de vader zich ervan bewust was dat zijn zoon deze wapens had ontvreemd’, zei Abott. De vader van Pagourtzis zou over de vereiste wapenvergunningen beschikken.

De jongen was al jarenlang een leerling van de Santa Fe High School. Hij maakt er deel uit van de American Football-ploeg. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat Pagourtzis tijdens zijn aanval doelgericht schoot: medeleerlingen met wie hij een goede band had, liet hij leven, anderen schoot hij neer. Een van de slachtoffers van de dader was zijn voormalige vriendinnetje.

'Plots hoorden we allerlei dreunen, we dachten dat er iemand op de deur aan het bonzen was', zegt een student van de Santa Fe High School tegen CNN. 'We gingen kijken wat er aan de hand was, en zagen plots de schutter uit een klaslokaal komen. Toen beseften we dat dit echt aan het gebeuren was.'

‘Born to kill’

De sociale media-accounts van Pagourtzis zijn ondertussen al verwijderd. Uit schermafbeeldingen die momenteel circuleren blijkt dat hij een sterke fascinatie voor wapens zou hebben. Een van de laatste afbeeldingen die hij op zijn Facebookpagina plaatste was een T-shirt met het opschrift ‘Born to kill’.

Het is de 22ste schietpartij op een Amerikaanse school sinds het begin van dit jaar, en de derde in acht dagen tijd. President Donald Trump zei vrijdagavond op een persbijeenkomst in het Witte Huis dat het probleem uit de hand aan het lopen is. 'Helaas moet ik opnieuw droefheid en verdriet uiten over een dodelijke schietpartij op een middelbare school in Texas', zei Trump. 'Dit is al te lang gaande in ons land. Te veel jaren, te veel decennia.'