Nieuwe hoop voor migrainepatiënten
Foto: rr
Het allereerste medicijn dat migraine preventief aanpakt, komt binnenkort op de markt. Amerika keurde het gisteren al goed en het ziet er naar uit dat ook Europa deze zomer groen licht zal geven.

Een op de tien Belgen kampt met migraine. Voor hen is er hoop op beterschap met het nieuwe medicijn Erenumab. Dat is een maandelijkse injectie met antilichamen die de werking blokkeren van een eiwit, dat tijdens migraineaanvallen vrijkomt uit de hersenen. Het nieuwe medicijn zou de aanvallen niet volledig doen verdwijnen, maar wel aanzienlijk  verminderen. 

De Amerikaanse Food and Drug Administration keurde Erenumab gisteren al goed. In augustus zal het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) ook groen licht geven, volgens Koen Paemeleire, verbonden aan de dienst neurologie aan de UZ Gent. ‘Het is een kwestie van timing, in Amerika werd het dossier wat eerder ingediend’, zegt  Paemeleire.

In Europa bereidt het Zwitserse Novartis zich al volop voor op de introductie van het medicijn. Er zijn ook drie andere bedrijven bezig met de ontwikkeling van antilichamen tegen het eiwit.

Paemeleire ziet de doorbraak van het medicijn als het begin van een nieuw tijdperk. ‘Het is de allereerste keer dat we migraine specifiek preventief kunnen aanpakken. Vroeger was het tasten in het duister: merken dat een medicijn werkt maar niet weten waarom. ‘Nu weten we dat het brein het eiwit CGRP (calcitonin gene-related peptide) afscheidt bij een migraineaanval. Door het ontwikkelen van antilichamen die hiertegen vechten, werken we rechtstreeks in op het mechanisme achter de aanvallen’. Extra interessant is dat het medicijn geen neveneffecten heeft zoals gewichtstoename of concentratiestoornissen. 

Helft minder aanvallen 

Omdat we nu echt een medicijn hebben dat migraine specifiek aanpakt, zal ook het stigma van de aandoening hopelijk verminderen. Veel mensen geloven niet dat het bestaat omdat het tot voor kort niet gemeten kon worden. Ook heeft niet iedereen er evenveel last van. ‘Als je één keer per jaar een migraineaanval hebt en je lost het op met een pijnstiller is dat prima’, zegt Paemeleire. 
Wanneer neem je pijnstillers en wanneer spuit je best Erenumab?

‘We raden aan een migraineagenda bij te houden. Eerst wordt gekeken naar uitlokkende factoren zoals bijvoorbeeld slaaptekort of alcoholgebruik. Dan zien we wat er onmiddellijk kan gebeuren om de pijn te stoppen die er is. En als je meer dan vier ernstige aanvallen per maand hebt, kan het aangewezen zijn om maandelijks een spuitje te zetten’. Die spuit valt te vergelijken met een insulinepen en zou de frequentie van de aanvallen halveren.

Over de kostprijs is nog weinig geweten. Dat het niet spotgoedkoop zal worden, is wel al duidelijk. ‘Ik ga er wel vanuit dat het grotendeels terugbetaald zal worden’, zegt Prof. Paemeleire zelfzeker.