Opgelet! Ryanair beperkt nu ook gratis check-in
Foto: Photo News

Ryanair-klanten krijgen vanaf 13 juni de helft minder tijd om in te checken, behalve als ze extra betalen om een stoel te reserveren.

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair staat erom bekend om op geregelde tijdstippen de spelregels te veranderen om extra inkomsten te genereren, wat vaak irritatie opwekt bij de reizigers. Waardoor het bijna onmogelijk wordt om zonder bij te betalen aan boord van een van hun vliegtuigen te komen.

Nog slechts 48 uur

Maar dat schrikt Ryanair niet af om in deze slechte gewoonte te volharden. Twee jaar geleden kon je nog een week van tevoren gratis inchecken. Dat werd teruggebracht tot vier dagen en vanaf 13 juni kunnen Ryanair-passagiers nog slechts 48 uur ofwel twee dagen vooraf hun boardingpass uitprinten. Waardoor de kans groeit dat Ryanair-klanten tijdens hun vakantieverblijf op zoek moeten naar een printer, zelfs tijdens korte vakanties en verlengde weekends.

Betalen of app

De verkorte inchecktijd voor de boardingpassen kan enkel vermeden worden door gebruik te maken van de Ryanair app of door vooraf tegen betaling een stoel te reserveren. Waarbij je voor een gewone stoel 3 euro betaalt en voor stoelen met extra beenruimte 18 euro. In dat geval wordt de check-in voor de betalende reizigers vanaf midden juni wel een stuk langer: tot 60 dagen voor vertrek.

Maar als je geen gebruikmaakt van de Ryanair app met daarop de boardingpassen en je schaft geen stoel aan tegen betaling, dan is de enige manier het laten heruitprinten van de boardingpass op het vliegveld zelf, wat uiteraard een meerprijs met zich meebrengt. Ryanair rekent daarvoor 20 euro. Het tarief voor het inchecken op de luchthaven is 55 euro.

Laagsteprijsgarantie

Samen maakt dat de mooie som van 75 euro. Het maakt de recente aankondiging van Ryanair dat het dit najaar uitpakt met een laagsteprijsgarantie ‘à la Colruyt’ (DS, 16 mei) meteen een stuk ongeloofwaardiger. Want het is allerminst duidelijk of bovenstaande extra kosten en beperkingen in de prijsvergelijking zullen worden opgenomen.